Turnul Ștefan

Categorie: obiectiv turistic
Adresa: Piaţa Cetăţii
Zona: Centru Vechi
(78)
Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul "Sfântul Rege Ștefan din Baia Mare. Turnul este situat între străzile Crișan și 1 Mai, în imediata apropiere a Pieții Libertății - Piața Centrală (Circulus fori) - a vechiului oraș. A fost construit în secolul al XV-lea.
Prima atestare documentară a bisericii "Sfântul Ștefan" datează din 1347, însă construcția este inaugurată oficial abia în 1387. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor. Construcția turnului începe după anul 1446, însă este finalizată abia în 1468, sub domnia lui Matia Corvinul.
În 1619 se reface partea superioară, având forma unei piramide cu baza pătrată, cu patru turnulețe și este înzestrat cu clopote. Nouă ani mai târziu se montează un ceas cu lună. Afectate în repetate rânduri de trăsnete și incendii, cele două clădiri suferă mai multe reparații capitale, însă în 1763 se reface numai turnul. Cu acest prilej, se construiește pridvorul de la partea superioară.
Intrarea în turn se face prin ușa dinspre sud. Până la primul nivel se ajunge pe o scară de piatră în spirală. De aici până la foișor, accesul se face pe scări de lemn. Clădirea măsoară circa 50 de metri și, din pridvor, oferă o panoramă deosebită întregului oraș.

Turnul a fost reabilitat în cadrul proiectului ”Reabilitarea și promovarea identităţii culturale şi istorice Piaţa Cetăţii – Turnul Ştefan”, derulat de Municipiul Baia Mare și finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 ”Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli de creştere”.Program de vizitare/ Visiting scheduleLuni - Vineri / Monday - Friday

09:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00; 16:00 (ultima vizita/ last visit)


Sâmbătă - Duminica / Saturday - Sunday

12:00 - 14:00TARIFE ACCES TURN SF. ȘTEFAN

Individual
Adult - 2 Ron
Elev, Student, Pensionar - 1 Ron
Preșcolar - 0,50 Ron

Grup organizat (minim 5 persoane cu programare prealabilă)
Adult - 1 Ron
Elev, Student, Pensionar - 0,50 Ron
Preșcolar - Gratuit

• Programare grupuri - 0262211003
• Copiii sub 16 ani trebuie însoțiți de un adult

Timp necesar de vizitare : 30 min.
Necessary visting time: 30 min.

Urcările în Turnul Sfântul Ştefan se fac din oră în oră după bătaia clopotului .
Grupurile au nevoie de programare prealabila la tel. 0262 211003 sau email: turism@baiamare.ro

PENTRU A VIZITA TURNUL SFÂNTUL ȘTEFAN VĂ RUGĂM SĂ VĂ ADRESAȚI BIROULUI DE INFORMARE TURISTICĂ (LA SUBSOL)

IN ORDER TO VISIT SAINT ȘTEFAN TOWER PLEASE ASK TO THE INFO PONT (AT THE BASEMENT)
FO PONT (AT THE BASEMENT)
Contact
Adresa: Piaţa Cetăţii Telefon: 0262-211003 E-mail: turism@baiamare.ro
„Visit Maramureș ”este o aplicație bilingvă (română – engleză) care oferă vizitatorilor informații despre: obiective turistice, cazare și gastronomie, evenimente, trasee și informații turistice - Centre de informare turistică/ Salvamont Maramureș și harta Maramureșului.
 
Aplicația este disponibilă gratuit pe platformele IOS și Android, fiind gestionată de Consiliul Județean Maramureș

Operatorii care doresc să fie promovați gratuit în cadrul aplicației “ VISIT MARAMUREȘ” vor transmite pe e-mail, la adresele: marius.muresan@cjmaramures.ro sau adriana.danci@cjmaramures.ro următoarele documente :

     - date de contact (număr telefon, adresă-mail și adresa unității, pagină web);
     - certificatul de clasificare și anexa unității turistice;
     - trei fotografii relevante privind unitatea turistică cu drept de utilizare în scopul promovării (internet, tipărituri etc);
     - o scurtă descriere a unității și a serviciilor oferite potențialilor clienți.
 
Informații suplimentare la telefon 0262. 206. 113.
Se incarca...