Catedrala Ortodoxa Episcopală "Sfânta Treime"

Categorie: obiectiv turistic
Adresa: B-dul Unirii, Nr. 17
Zona: Casa Tineretului
Telefon: 0262 227 599
(34)
În anul 1990, după eliberarea de sub dictatura comunistă, Sfântul Sinod al B.O.R. la data de 12 februarie 1990 a hotărât reactivarea Episcopiei Maramureşului care să cuprindă judeţele Maramureş şi Satu Mare.
Reşedinţa noii Eparhii s-a stabilit în municipiul Baia Mare - oraş reşedinţă de judeţ, unde trăiesc peste 100.000 de credincioşi ortodocsi.

Problema acestei Catedrale s-a pus imediat dupş evenimentele din decembrie 1989, chiar înainte de reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

În vara anului 1990 s-a întocmit un studiu de amplasament pentru acest edificiu, aprobat de forurile în drept, conform legislaţiei de la acea dată.

Pe baza acestui studiu s-a organizat un concurs de proiectare. Câştigătoare a concursului a fost declarată o echipă de proiectanţi, conduşi de arh. Hereş Gheorghe din Iaşi (proiectul vechi).

La re-pornirea lucrărilor proiectul catedralei a fost re-gândit şi a rezultat un nou proiect care să răspundă mai bine cerinţelor, în conformitate cu tradiţia Bisericilor Ortodoxe şi care să fie reprezentativ pentru aria de cuprindere a Episcopiei, Catedrala va avea următoarele dimensiuni: 85 m lungime, 50 m lăţime şi 96 m înălţime, având în vedere şi amplasamentul deosebit care o pune în valoare cel mai bine.
Contact
Adresa: B-dul Unirii, Nr. 17 Telefon: 0262 227 599 E-mail: office@catedrala-baia-mare.ro Web: www.catedrala-baia-mare.ro
Sondaj
Care este secțiunea dumneavoastră preferată?
Se incarca...