Eliberare act identitate la schimbare domiciliu din străinătate în România

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care doresc sa-si schimbe domiciliul in Romania se prezinta la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe a carui raza teritoriala este situat imobilul unde isi stabilesc domiciliul, pentru eliberarea unei noi carti de identitate.

Cine poate solicita acest serviciu

Cetățenii români ce doresc să-și schimbe domiciliul din străinătate în România.


Pașii ce trebuie urmați

Pentru obținerea cărții de identitate se parcurg următorii pași:


Depunerea actelor la sediul Biroului de Evidenta Informatizata a Persoanei

Activitatea de depunere a cererilor se va desfășura exclusiv prin programare prealabilă pe site-ul www.baiamare.ro, secțiunea Programări online Evidența Persoanelor. Cetățenii care din diferite motive nu se pot prezenta la data și ora programată, sunt RUGATI INSISTENT să-și anuleze programarea în timp util dând astfel posibilitatea altor cetățeni să beneficieze de programare.

Cererea tip, împreună cu actele necesare se depun personal la sediul Biroului de Evidență Informatizată a Persoanei la data si ora programată.
Cererea se obţine de la ofiţerul de serviciu sau se descarcă de mai jos şi se listează pe o singură foaie A4, faţă-verso; se completează de titular şi se va semna în faţa lucrătorului de la ghişeu.


Ridicarea cărții de identitate.

Cererile pentru eliberarea actelor de identitate se depun personal, iar cartile de identitate se elibereaza titularilor. In situatia in care solicitantul nu se afla in tara, mandatarul va prezenta o procura speciala pe care se afla aplicata fotografia titularului, autentificata de misiunea diplomatica sau oficiul consular de cariera al Romaniei din statul in care se afla solicitantul. In cuprinsul procurii este necesar sa se regaseasca referirea expresa la obiectul mandatului.

Începând cu data de 25.10.2023, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea cărților de identitate este de 7 zile CALENDARISTICE de la data depunerii acestora.

Prin excepție, cetățeanul care se află într-o situație deosebită, ce poate justifica solicitarea eliberării cărții de identitate într-un termen mai scurt decât cel stabilit mai sus, va fi îndrumat să se adreseze șefului serviciului, sens în care va depune o cerere în acest scop.


Acte necesare

• cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului din strainatate in Romania;
• certificatul de nastere, (în original);
• certificatul de casatorie, in cazul persoanelor casatorite sau al sotului supravietuitor, (în original);
• hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, (în original);
• certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, in cazul sotului supravietuitor, (în original);
• certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, (în original);
• documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, (în original);
• pasaportul romanesc, valabil sau expirat, ori certificatul constatator privind dobandirea cetateniei romane, emis de Ministerul Justitiei sau de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, (în original);
• actul de identitate si/sau pasaportul, eliberate de autoritatile straine;
• documentul cu care se face dovada achitării contravalorii cărții de identitate (in valoare de 7 lei);
• in situatia cand unul dintre parinti isi (re)stabileste domiciliul in Romania, consimtamantul celuilalt parinte, dat in forma autentica la notar sau hotararea judecatoresca ramasa definitiva si irevocabila (original) prin care copiii au fost incredintati parintelui care isi (re)stabileste domiciliul in Romania;

Daca solicitantul nu este proprietarul imobilului, este necesara declaratia scrisa a gazduitorului, aceasta se consemneaza pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, in prezenta lucratorului de evidenta a persoanelor.
In situatia in care gazduitorul nu se poate prezenta, la serviciul de evidenta a persoanelor, declaratia poate fi data la notarul public, la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din strainatate ori in prezenta politistului de la postul de politie, pentru mediu rural:
-daca locuinta nu apartine solicitantului, titularul spatiului de locuit va complete declaratia de pe verso cererii pe care o va semna in fata lucratorului de la ghiseu;
-in situatia in care locuinta are mai multi coproprietari intre care nu s-a facut iesirea din starea de indiviziune, este sufficient acordul unuia dintre coproprietari;
-nudul proprietar are nevoie si de acordul uzufructuarului, o terta persoana va avea nevoie numai de acordul uzufructuarului;
-daca beneficiarii uzufructului viager sunt decedati, nudul proprietar va prezenta si certificatele de deces ale acestora.

Documentele cu care se face dovada numelui, prenumelui, cetateniei si a domiciliului, necesare eliberarii actului de identitate, se prezintă în original.

Contravaloarea actelor de identitate se achită la:
• Direcția de Venituri a Primăriei municipiului Baia Mare, din str. V. Lucaciu nr. 2;
• Sediul Primăriei Str. Ghe. Șincai nr. 37;
• Biroul Unic, str. Școlii nr. 1A
• La oricare Oficiu Poștal din Baia Mare
• sau online pe www.ghiseul.ro (Alege taxă - 21.A.33.08.00 Venituri din prestări de servicii/*CONTRAVALOARE CARTE IDENTITATE) .

!!! In cazul achitării online a contravalorii cărții de identitate, dovada plății trebuie printată


Unde se depun actele

Actele se depun la Sediul Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Baia Mare – Biroul de Evidenta Informatizata a Persoanei,
Locație: str. Tineretului nr. 2


 
Program preluare/eliberare acte

Programul de preluare documente
 

Luni Marti Miercuri Joi Vineri
08:00 - 13:00 08:00 - 13:00 08:00 - 13:00 13:30 - 18:30 8:30 - 12:00

 

Programul de eliberare acte identitate
 

Luni Marti Miercuri Joi Vineri
14:00 - 16:30 14:00 - 16:30 14:00 - 16:30 08:00 - 12:00 12:00 - 16:30
 
 
AUDIENŢE şef birou - în fiecare zi de JOI între orele 10:00 - 12:00
Pentru mai multe informații contactați Biroul de Evidenţa Informatizată a Persoanei

Telefon: 0362 804 024
Fax: 0362 804 024
Adresa: str. Tineretului nr. 2A(Clădirea Phoenix)
Descarcă fișiere atașate Cerere(se listează față-verso)
   Program Casierii
Str. Gheorghe Şincai, Nr. 37
Luni-Miercuri 0815-1230 | 1300-1500
Joi                     0815-1230 | 1300-1600
Vineri                0815-1230 | 1300-1400
ANUNŢ

 Conform Legii 105/2022, alineatul(9) teza II-a al art.10, certificatele de stare civilă PLASTIFIATE ori modificate sau completate fără drept SUNT NULE.
 
Având în vedere cele de mai sus, NU se vor prelua cererile pentru act de identitate, în condițiile în care certificatele de stare civilă (naștere, căsătorie, deces) sunt plastifiate (înfoliate)
 

Vă mulţumim pentru înţelegere.
 
Declarația de primire în spațiu:
Conform HG 295/2021 Art 60 alin. 5 ,,Declarația de primire în spațiu poate fi dată cu cel mult 90 de zile înainte de data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate la notarul public din țara ori în fața polițistului din structurile teritoriale ale Poliției Române și, cu cel mult 6 luni înainte de această dată, la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din străinătate ori la autoritățile străine competente. În acest ultim caz, declarația de primire în spațiu va fi prezentată tradusă și legalizată potrivit normelor legale în vigoare..
 

 
Achitarea online a contravalorii actului de identitate:
În cazul achitării online a contravalorii actului de identitate, dovada plății se va lista și se va prezenta la data programării pentru depunerea actelor.
 

 
Notarea in C.F. a unui imobil ca locuință a familiei
- art. 321 alin.(2) prevede că ,,Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condițiile legii, a unui imobil ca locuință a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.”
- art. 322 alin.(1) stabileste că ,,Fară consimțământul scris al celuilalt soț, niciunul dintre soți, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinței familiei și nici nu poate incheia acte prin care ar fi afectata folosinta acesteia”
În cazul în care găzduitorul declară verbal că imobilul a fost înscris în cartea funciară ca locuință a familiei, este necesar consimțământul de primire în spațiu al ambilor soți, care vor prezenta și documentul justificativ (ex.: extrasul de carte funciară)
 

 
Depunerea Cererilor pentru obţinerea actelor de identitate:
Cererile pentru obţinerea actelor de identitate se depun obligatoriu însoţite de documentele specifice fiecarui caz, documente afişate alăturat.

Prin urmare documentaţiile incomplete nu vor fi preluate de către lucrătorii de la ghişeu.

Vă rugăm să vă notaţi numărul de telefon pe cerere deoarece vă vom contacta telefonic în cazul în care sunt neconcordanţe la documente.
 

 
Extras CF eliberat de notar valabil doar cu Certif. de conformitate:
EXTRASUL DE CARTE FUNCIARĂ TREBUIE SĂ FIE OBȚINUT CU CEL PUȚIN 30 DE ZILE ANTERIOR DATEI DEPUNERII CERERII.
 
ADEVERINȚA DE LA REGISTRUL AGRICOL TREBUIE SĂ FIE OBȚINUTĂ CU CEL MULT 30 DE ZILE ANTERIOR DATEI DEPUNERII CERERII
 

Se incarca...