Muzeul de Artă ''Centrul Artistic''

Categorie: muzeu, arta
Adresa: Str. 1 Mai, nr. 8
Zona: Centrul Vechi
Telefon: 0262 213 964
Orar: Luni închis, Marți - Duminică între orele 10 - 17
(17)
Începând din secolul XIX şi în secolul XX în Europa au existat aproximativ 40 de Colonii artistice ca de exemplu cele de la Barbizon şi Pont - Aven - Franta, St. Ives - Anglia, Lare - Olanda, Skagen - Danemarca, Worpswede, Darmstadt - Germania, Ascona - Elveţia sau Szolnok în Ungaria.

Printre aceste colonii se numără şi Colonia de la Baia Mare întemeiată în 1896 - prin deschiderea "Şcolii particulare de pictură" condusă de Simion Hollosy (1857-1918), fapt ce s-a dovedit a fi un reuşit "transplant cultural", devenind una dintre cele mai reputate colonii europene şi printre puţinele în care viaţa artistică s-a desfăşurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol. Pe parcursul existenţei sale în Colonia băimăreană au lucrat peste 3000 de artişti plastici din ţară cât şi din spaţiul central şi est european.

Muzeul de Artă din Baia Mare este singular în ţară, în sensul că expune exclusiv lucrări realizate de artişti care au lucrat efectiv în Colonia de la Baia Mare din 1896 până astăzi.

Clădirea care găzduieşte Muzeul de Artă, situată la circa 200 metri de vechiul centru al oraşului, este monument de arhitectură. Ridicată iniţial cu un singur nivel, datată din 1784 a avut menirea de a fi Oficiul Salinar din Maramureş, ulterior la începutul secolului XX ca proprietate a avocatului dr. Teogil Dragoş, a fost supraînălţată, la etaj fiind locuinţa acestuia.

Având un profil distinct, bine conturat ,Muzeul de Artă - Centrul Artistic Baia Mare, expune peste 250 lucrări semnate de 90 de plasticieni bine cunoscuţi pe plan naţional şi internaţional - încearcă să ilustreze complexul fenomen băimărean, ca experienţă artistică unică în felul său.

În colecţiile muzeului care numără peste 3300 de piese , pe lângă lucrările semnate de artişti ce au activat în cadrul Centrului Artistic de la Baia Mare, începând din 1896 până în prezent, se găsesc câteva valoroase piese ce ilustrează arta europeană din secolele XVIII - XX, precum şi arta modernă românească, lucrări valorificate în cadrul unor expoziţii temporare.
Contact
Adresa: Str. 1 Mai, nr. 8 Telefon: 0262 213 964
SCRIE UN COMENTARIU
Sondaj
Care este secțiunea dumneavoastră preferată?
Se incarca...