Planetariul

Categorie: obiectiv turistic
Adresa: Str. George Cosbuc nr. 16
Zona: George Cosbuc
Telefon: 0362401921
Orar: Luni închis, Marți - Duminică: 9:00 -16:00 Spectacolele de planetariu - demonstrații astronomice în cupola planetariului - încep la orele: 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00 (ultima intrare - la 14.55).
(62)
Planetariul Baia Mare a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, în Baia Mare, fiind primul planetariu public din România şi unicul din Transilvania.
Deşi programul de execuţie al clădirii trebuia să aibă loc între anii 1967-1970, recepţia pentru planetariu s-a realizat de abia în vara anului 1969, iar cea pentru etapa a doua în anul 1973. Acesta a aparţinut până în luna ianuarie 1991 primăriei municipiului Baia Mare. Începând cu această lună, printr-o decizie a „Inspectoratului pentru Cultura” şi cu acordul primăriei municipiului, complexul astronomic a fost trecut în cadrul Muzeului Judeţean Maramureş.
Complexul de astronomie populară urma să fie compus din:
- Microplanetariul propriu-zis
- Cupola rotativă (cu diametrul de 5 m şi inveliş de cupru, care să adăpostească aparatura formată din telescop „Cassegrain” şi dispozitiv pentru fotografierea Lunii şi a planetelor)
- Staţia solară
- Platforma în aer liber
Holurile Complexului Astronomic, cu o suprafaţă de 120 m² gîzduiesc o expoziţie permanentă legată de mişcările aparente pe bolta cerească.
În anul 2006, „Planetariul Baia Mare” se desprinde de „Muzeul Judeţean Maramureş”, încadrându-se ca departament de specialitate al Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Au fost iniţiate, de asemenea, ample lucrări de renovare a clădirii planetariului şi dotarea cu diverse facilităţi, precum şi cu un modern sistem de videoproiecţie, fiind renovată fosta cameră solară (transformată ulterior în sală multifuncţională, unde aveau loc diverse evenimente).
Facilități
  • reduceri substantiale pentru grupuri organizate (peste 10 persoane)
  • raspandirea cunostintelor de astronomie si de astronautica in randul tuturor categoriilor de oameni
Contact
Adresa: Str. George Cosbuc nr. 16 Telefon: 0362401921 E-mail: planetariul_bm@yahoo.com Web: planetariubm.wordpress.com
SCRIE UN COMENTARIU
„Visit Maramureș ”este o aplicație bilingvă (română – engleză) care oferă vizitatorilor informații despre: obiective turistice, cazare și gastronomie, evenimente, trasee și informații turistice - Centre de informare turistică/ Salvamont Maramureș și harta Maramureșului.
 
Aplicația este disponibilă gratuit pe platformele IOS și Android, fiind gestionată de Consiliul Județean Maramureș

Operatorii care doresc să fie promovați gratuit în cadrul aplicației “ VISIT MARAMUREȘ” vor transmite pe e-mail, la adresele: marius.muresan@cjmaramures.ro sau adriana.danci@cjmaramures.ro următoarele documente :

     - date de contact (număr telefon, adresă-mail și adresa unității, pagină web);
     - certificatul de clasificare și anexa unității turistice;
     - trei fotografii relevante privind unitatea turistică cu drept de utilizare în scopul promovării (internet, tipărituri etc);
     - o scurtă descriere a unității și a serviciilor oferite potențialilor clienți.
 
Informații suplimentare la telefon 0262. 206. 113.
Se incarca...