Administraţie

Vegetaţia, un capitol important în proiectul de reabilitare al Pieţei Revoluţiei

12 Noiembrie, 2012
Primarul Cătălin Cherecheş îşi doreşte ca Baia Mare să devină în câţiva ani cel mai curat şi mai verde oraş din România. Aşa se face că şi în proiectul de reabilitare al Pieţei Revoluţiei, care va fi demarat în anul 2013, vegetaţia joacă un rol important. Spaţiile verzi abundă în oraşul nostru, prin prezenţa parcurilor, dar şi prin aliamentele de copaci de-a lungul străzilor, capitol în care de doi ani de zile se investeşte constant.
 
Proiectul prin care s-a amenajat Piaţa Revoluţiei în anii 50 nu aloca importanţă vegetaţiei
 
În Baia Mare există două pieţe care au fost concepute la început ca pieţe urbane. Una dintre ele este Piaţa Libertăţii, în Centrul Vechi, concepută la început ca loc destinat schimbului de mărfuri, întruniri, evenimente. A doua este Piaţa Revoluţiei, construită cu intenţia de a crea un pol de interes în cadrul urbei, spaţiu pentru manifestări şi evenimente de amploare. În viziunea proiectului iniţial, concretizat după începutul anilor 50, vegetaţia nu constituia un element specific al Pieţei Revoluţiei. Vegetaţia de joasă înălţime ocupa un procent mic din suprafaţa pieţei şi conferea zonei caracterul de piaţă publică urbană şi nu de grădină sau parc. Tipul de vegetaţie actual al Pieţei Revoluţiei, cu copaci de valoare scăzută, poziţionaţi în formaţii tip „paravan” constituie un factor defavorabil atât în funcţionarea coerentă a pieţei cât şi un obstacol fizic, îngreunând mişcarea liberă prin piaţă şi diminuând caracterul unui spaţiu definit ca piaţă urbană. Vegetaţia existentă, predominant alcăuită din Tuia şi Pin, arbori cu coroană deasă, formează o barieră vizuală care slăbeşte caracterul locului şi importanţa clădirilor perimetrale.Piaţa urbană, în contrast cu parcul sau grădina, este caracterizată atât prin tipul de activităţi pe care le poate găzdui, cât şi prin caracterul predominant „mineral”, cu plantaţii relativ reduse, oferind o vizibilitate largă, de ansamblu. Spaţiul urban, succesorul agorei greceşti şi al forumului roman, are o importanţă socială semnificativă, ca spaţiu destinat schimburilor de idei şi opinii, manifestărilor, spectacolelor, evenimentelor spontane şi multe altele.
 
Arhitecţii au prevăzut în proiectul de reabilitare vegetaţie care să ofere spectacol vizual în fiecare anotimp al anului
 
Proiectul pentru reamenajarea Pieţei Revoluţiei propune realizarea unor camere urbane, spaţii diferenţiate care vor definic caractere locale. De exemplu vom avea cameră de comemorare, cameră romantică, cameră ludică, cameră de relaxare, cameră de reprezentare şi cameră socială. Vegetaţia va juca un rol important în conturarea caracterelor diverse ale camerelor urbane. Camera de relaxare va fi un spaţiu alcătuit din platforme de lemn destinate şederii şi bănci, plantate astfel încât fiecare să îşi găsească locul, după preferinţe, la umbră sau la soare. Camera socială va fi un spaţiu definit de silueta Laiţei Urbane, de asemenea umbrită de plantaţii de înălţime medie care prin diversificarea esenţelor şi în funcţie de anotimpuri, vor genera un adevărat spectacol în cadrul peisajului urban. Diversitatea generată de alternarea spaţiului plantat/neplantat va contura un spaţiu urban cu multiple valenţe, cu trăsături diferite, ce va putea găzdui felurite activităţi. Procentul de spaţiu verde propus va fi la fel cu cel existent, iar tipul de plantaţii printr-o varitate de patru specii (una existenţă şi trei noi) sunt alese în aşa fel încât şi anotimpurile să dea un spectacol de culoare şi mireasmă, suplimentar. Toate acestea vor reda Pieţei Revoluţiei caracterul ei de piaţă urbană cu valenţe de renaştere şi redefinire în memoria colectivă băimăreană, primind totodată o proiecţie culturală de valoare, la nivelul actual european.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„În lungul străzii Gheorghe Şincai este propusă o vegetaţie alternată, formată din arţari şi cireşi ornamentali. În zona fântânii îşi vor afla leagănul o suită de arbuşti de magnolii care îi vor da acesteia o susţinută poezie. În lungul străzii 22 Decembrie aliniamentul format din stejarii roşii va fi menţinut şi completat pentru a asigura o protecţie sonoră faţă de circulaţia auto. În jurul fântânii vechi, spaţiul verde se va replanta cu o vegetaţie specifică mediului umed şi cu magnolii. Aceste plantaţii urmăresc să potenţeze caracterul romantic – nostalgic al fântânii în particular şi al pieţei în general. În contextul unei viitoare refuncţionalizări a clădirii Remin, spaţiu ce va găzdui Primăria municipiului Baia Mare, aliniamentul de tuia şi vegetaţia din jurul fântânii va fi desfiinţată, urmând ca spaţiul să capete prestanţa şi eleganţa necesară unei instituţii publice”.
 
 
 
SCRIE UN COMENTARIU
Se incarca...