Ziua Unirii Principatelor Române: Să fim uniți, să ne respectăm și să ne iubim, să îi aducem acasă pe frații și copiii noștri plecați peste hotare

24 Ianuarie, 2016
Aniversăm astăzi, 24 ianuarie 2016, 157 de ani de la Mica Unire, între Moldova și Țara Românească, primul eveniment major care a dus la formarea statului național unitar. Acest pas a fost unul vital înspre înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 și se leagă strâns de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, unul dintre marii români cu care astăzi ne putem mândri cu adevărat. Un om care a avut un curaj nebun. Un vizionar, un român care a avut tăria de a-și urma visul în pofida împotrivirilor de care a avut parte. A gândit, a simțit, a trăit și acționat pentru unitatea românilor, pentru reforme atât de necesare în domenii majore, dar mai ales pentru dezvoltarea țării.
 
Pentru mine ca om, dar mai ales ca primar, personalitatea și activitatea lui Alexandru Ioan Cuza sunt exemple demne de urmat. Îmi dau putere în momentele în care întâmpin rezistență în proiectele și demersurile curajoase pe care le întreprind pentru comunitatea băimăreană, pentru Baia Mare. Un astfel de vis este proiectul major prin care ne putem dezvolta în câțiva ani cum nu am reuși poate într-un secol: Baia Mare Capitală Europeană a Culturii în 2021. Privind în urmă cu un an, acest demers a fost criticat, luat în derâdere, ridiculizat. Până când a început să fie conturat, croncretizat ca un plan coerent care ne-a calificat pe lista scurtă a celor patru orașe din România care au rămas în cursa pentru obținerea acestui vital titlu. Și nu am fi reușit acest important pas fără să credem că orice vis, oricât de îndrăzneț, poate fi realizat, dacă punem suflet și dacă facem tot ceea ce ne stă în putință să reușim. Pentru că nu există vise prea mărețe, doar oameni prea mici să le înfăptuiască. Dar noi am demonstrat că suntem la fel de curajoși ca și visul pe care l-am avut.
 
În această țară, mai ales acum, mai mult poate ca în alte momente critice, e nevoie de unitate. De înțelegere între români, între noi, cei de acasă și cei plecați în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Pe lângă alte priorități, statul român ar trebui creeze premisele reîntoarcerii acasă a fraților și copiilor noștri dornici să creioneze o viață mai bună celor rămași acasă. Doar astfel putem întări bazele acestei țări noi toți, împreună, cu mic cu mare. Doar astfel putem spera la un viitor demn pentru noi și pentru copiii noștri. Dar pentru asta e nevoie de vizionari în toate domeniile majore începând de la clasa politică, administrație, instituții ale statului și tot ce ține de gestionarea acestei țări. E nevoie de spirit civic, de unitate, de respect și iubire, de spirit de sacrificiu, de încredere și speranță. Să fim dispuși să facem pașii curajoși pe care în ultimii ani alții nu au avut curajul să îi facă. Să îndrăznim să sperăm, să credem, să fim dispuși să punem umărul pentru dezvoltarea comunităților noastre și prin asta pentru integritatea și dezvoltarea României.
 
Cătălin Cherecheş
Primarul Municipiului Baia Mare 
SCRIE UN COMENTARIU
Se incarca...