Respect și prețuire! Mesaj manifest pentru Armata Română

25 Octombrie, 2019
 
România a făcut în ultimii ani pași înspre ralierea la standardele europene, internaționale, în domenii majore pentru dezvoltarea unui stat și poziționarea sa pe harta de putere a Europei. Din nefericire pentru noi, românii, atenția și grija Statului Român nu se revarsă, așa cum ne-am dori, peste toate mediile care împreună asigură buna funcționare, dezvoltarea și suveranitatea țării noastre.
Măcinată de luptele politice, de ineficienta guvernare, țara noastră este de mulți ani vulnerabilă în fața Europei, a marilor puteri, care au știut să își consolideze poziția atât din punct de vedere economic, cât și al apărării. Cu toate că au fost făcuți pași importanți spre dezvoltarea și modernizarea țării noastre, sunt încă multe minusuri care ar merita să beneficieze de atenția și implicarea celor care țin în mâini destinul României.
Astăzi, când celebrăm uniforma militară și manifestăm respectul și prețuirea noastră pentru Armata Română, mi-ar plăcea să aud din partea celor care ne conduc cuvinte ferme, nu promisiuni, ci proiecte menite să rezolve problema lipsei sau calității dotărilor pentru această tagmă, dar și măsuri concrete și coerente pentru a majora numărul soldaților români, în scădere îngrijorătoare. Desigur, ne dorim să existe pace și să nu mai fie războaie. Însă chiar și așa, orice țară care se respectă și își respectă oamenii, are grijă de structura sa de apărare.
România, din păcate, este la capăt de listă în această privință. Se investește prea puțin spre deloc în dotări, prea puțini tineri ajung să fie convinși că ar putea începe o carieră militară, deși mulți sunt cei care ar practica această meserie onorantă. Suntem carne de tun în războaiele altora, prea mulți tineri români și- au pierdut viața trimiși în teatre de operațiuni, în timp ce de soldații rămași acasă pare să ne pese doar în cuvântările ocazionate de manifestări naționale. Admirăm ținuta și dotările armatelor altor țări, în timp ce ai noștri duc lipsă de dotări și ținută adecvată pentru a-și desfășura în cele mai bune condiții activitatea. Ni se iau ochii cu achiziții mărunte la nivel național, însă pe plan local soldații noștri resimt cu adevărat lipsa unei finanțări pe măsura importanței pe care apărarea ar trebui să o joace în existența unui stat.
În luările mele publice de poziție din ultimii ani am manifestat mereu pentru tagma militarilor români, cei care, spre deosebire de alții, nu au voie nici măcar să se organizeze într-un sindicat, să fie o voce care poate să își manifeste public nemulțumirile. Cu atât mai mult meritați voi, armata română, respectul și prețuirea noastră! Vă duceți misiunea grea, nesusținută suficient de la nivel central, în pofida lipsurilor și a remunerației insuficiente, în tăcere. Doar un adevărat patriot, un soldat curajos și corect, condus de cele mai pure și dezinteresate sentimente, poate să rămână în poziția drepți în fața întregii națiuni și să fie dispus să apere cu viața sa viața, în pofida lipsurilor personale!
Statul Român nu își onorează cum se cuvine tocmai această rotiță importantă în optima funcționare a țării... 
Vin înaintea voastră astăzi asigurându-vă de toată considerația și respectul meu și al comunității băimărene. Vă mulțumesc că sunteți mereu pe baricade, adevărați patrioți și mereu dispuși să vă apărați neamul și țara! Vă doresc să aveți parte de sănătate și împliniri alături de familiile voastre care duc alături de voi povara vieții de soldat în România. 
 
Cu încredere și speranță într-un viitor mai bun, pentru toți!
 
Cu prețuire,
Dr. ec. Cătălin Cherecheș
Primarul municipiului Baia Mare
Se incarca...