Rămas bun, maestre Dumitru Fărcaș - simbol unic al folclorului românesc care a dus la rang de artă taragotul

09 August, 2018
 
„Cânt ca să nu sufăr, vă cânt ca să nu suferiţi”. Și a plecat să cânte, ca nimeni altul, cu taragotul său unic în corul îngerilor. Legenda taragotului ne-a inspirat de multe ori, prin cântecul său pe care l-a transformat în artă, să iubim creația folclorică și să credem în valorile adevărate ale României. Artistul care a cucerit o lume întreagă a știut de fiecare dată, prin întreaga sa activitate, să păstreze nealterate comorile folclorice moștenite din străbuni.
 
Maestrul Dumitru Fărcaș, un adevărat reper pentru muzica populară, a făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală, bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari cântând la fluier. Și-a început cariera profesională în anul 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. Doi ani mai târziu a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale. Dragostea față de taragot și folclorul românesc, iubirea pe care o transmitea prin cântecul său, au fost răsplătite de-a lungul carierei sale. În 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA”, iar în anii 1977 şi 1999, maestrul a primit din partea Institutului - Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare.
 
Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare, legenda taragotului românesc a primit din partea Administrației Prezidențiale, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler. În urmă cu zece ani, la data de 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
 
Plecarea din comunitatea folclorului românesc a maestrului Dumitru Fărcaș înseamnă o pierdere imensă și în semn de înaltă apreciere și considerație dorim să îi aducem un sincer omagiu. În aceste clipe grele, de dureroasă despărțire, suntem alături de familia îndoliată și ne exprimăm solidaritatea față de suferința acesteia.
 
Dumnezeu să îi dea odihnă veșnică!
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...