Primarul Cătălin Cherecheș: Să iertăm, dar să nu uităm jertfa străbunilor noștri!

10 Mai, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș: Să iertăm, dar să nu uităm jertfa străbunilor noștri!
Au trecut 146 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României. Comemorăm această importantă filă din istoria țării noastre în ziua când celebrăm și Ziua Europei - care ne îndeamnă să fim mândrii că facem parte din marea familie europeană, dar și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial - cel mai mare conflict din Europa, în care au pierit mai bine de 60 de milioane de suflete.

Să ne aducem aminte pentru totdeauna de eroii care au scris cu sângele lor istoria noastră oferindu-ne cea mai de preț moștenire: independența, libertatea. Asta este datoria noastră, a tuturor celor care ne bucurăm astăzi de acest drept fundamental: libertatea. Să predăm aceste lecții copiilor noștri. În amănunt, oricât de dureroase sunt acestea. Să iertăm, dar să nu uităm jertfa străbunilor noștri!

Să milităm pentru pace, să nu ne lăsăm atrași în lupte de orgoliu și putere. Să păstrăm cu sfințenie și curaj libertatea pentru care înaintașii noștri s-au jertfit. Să fim membrii onorabili ai Uniunii Europene, dar să privim cu prietenie și înspre cei care încă nu beneficiază de acest statut, dar care sunt totuși vecinii și prietenii noștri. Unii luptă astăzi pentru libertatea pe care noi adesea o privim ca pe o certitudine.

Să fim mai cumpătați, dar și mai hotărâți, curajoși și încrezători. Să manifestăm pentru pacea între națiuni, pentru prietenia dintre oameni. Războaiele nu aduc nimic bun, dimpotrivă, își lasă amprenta în mod extrem de negativ asupra geopoliticii, a economiei, a culturii, pe lângă viețile irosite ale celor trimiși să fie carne de tun. Războaiele distrug țări, prăduiesc comunități, nenorocesc familii, lasă în urmă haos, durere, dezastru pe toate paliere. Și mulți eroi. Prea mulți eroi...

Să ne bucurăm astăzi pentru libertatea noastră, pentru apartenența la marea familie europeană, dar să nu uităm că nimic nu ne este garantat, pentru toate trebuie să ne străduim fiecare, zi de zi. Să construim, nu să distrugem. Împreună. Să ne dezvoltăm. Împreună. Să fim prieteni și să trăim în pace. Împreună. În această zi țin să mă rog bunului Dumnezeu mai ales pentru claritatea celor care astăzi conduc marile puteri ale lumii. Și pentru curajul oamenilor de rând să nu mai accepte din partea lor altceva decât pace.
 
Recunoștință eternă eroilor neamului!
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...