Primarul Cătălin Cherecheș: În cadrul evenimentului ''Ziua Artistului Plastic Băimărean'' mi-a revenit deosebita plăcere de a oferi în numele meu și al comunității băimărene și în acest an premiul Artistul Anului

06 Mai, 2022
Colonia Pictorilor este locul care, pe lângă multele sale semnificații, reflectă perfect spiritul comunității noastre, fibra marii familii băimărene, unite prin diversitate, prin iubirea față de acest loc pe care avem privilegiul de a-l numi acasă. Între doi maghiari și o româncă, astăzi, aici, având privilegiul de a ne revedea față în față, după o perioadă lungă în care restricțiile ne-au perturbat, cum mă puteam eu simți altfel decât băimărean?

În fiecare an, în 5 mai, celebrăm Ziua Artistului Plastic Băimărean. Ne-am adunat și de data aceasta, cu spirit festiv, în acest spațiu sacru unde am lansat Centrul de Artă Contemporană - Colonia Pictorilor. Acesta este, într-un fel, creuzetul în care s-a format Baia Mare contemporană, Baia Mare modernă. Ar fi foarte bine să continuăm pe același drum al unei comunități iubitoare de artă și cultură.

În urmă cu vreo 10 ani stăteam aici, pe o bancă, împreună cu Laura Ghinea. Știam că își dorește să facă lucruri mărețe, am convins-o astfel să vină în Consiliul Local al municipiului Baia Mare și să reprezinte această frumoasă comunitate a artiștilor plastici băimăreni, cultura băimăreană. Drumul acesta nu a fost ușor, însă a făcut față într-un mod eroic și am sprijinit-o mereu. Vedeți aici, la Colonia Pictorilor, primul pas pe care l-am făcut și la acesta se adaugă mulți alți pași curajoși.

Mă bucur că am văzut aici și foarte mulți tineri. Fiind din ce în ce mai mulți tineri, trebuie să ne întoarcem, acum că ne-am terminat treaba aici, la Colonie, spre Liceul de Arte. Acest liceu este, într-un mod simbolic, poarta de intrare a tinerilor băimăreni în această frumoasă lume a artelor. Cred că noi toți, inclusiv cei mai puțini tineri, ne dorim ca acest oraș, din perspectiva culturii, să aibă viitor. Pentru acest lucru educația în general, educația artistică inclusiv, este cheia.

Mulțumesc colegului meu Pinter Zsolt. Fără el și alți câțiva colegi era destul de dificil zilele acestea să le explicăm unora ce rost are acest spațiu. Întotdeauna oamenii filtrează totul prin mintea și sufletul lor, în funcție de reperele pe care le-au avut, de cum au fost educați, cum au trăit până acum. Și trebuie să îi înțelegem.

Îmi doresc, în mod simbolic, acum, cu lansarea acestui centru, care înglobează cel mai important simbol al municipiului, să aducem mai aproape de comunitate cultura și arta. Pentru că noi trebuie, și nu mă feresc să spun acest lucru, trebuie să știm cine suntem. Cred că rolul artiștilor plastici, pe lângă activitatea de creație, este să atragă și să educe comunitatea în acest spirit. Inclusiv cei tineri, veniți din zona academică, au rolul lor în acest demers. Să învețe pe cei din jur despre cine suntem, cum putem să fim, să ne respectăm valorile, cultura, arta. Am făcut niște pași importanți în acest segment și trebuie să continuăm și pe mai departe cu încredere și curaj.

În cadrul evenimentului, mi-a revenit deosebita plăcere de a oferi în numele meu și al comunității băimărene și în acest an premiul Artistul Anului. Felicitări și mult succes și pe mai departe artistei Oana Pop care a fost nominalizată pentru acest onorant titlu.

În cadrul expoziției vernisate în 5 mai în Galeria Hollósy sunt expuse 120 de lucrări realizate de 66 de artiști plastici, membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici Baia Mare. În Pavilionul Reti/Grundwald pot fi admirate în cadrul expoziției “Atestat Arte Vizuale” lucrările elevilor de la Colegiul de Arte.
Expoziția “Ziua Artistului Plastic Băimărean” poate fi vizitată în perioada 5 mai – 3 iulie, iar expoziția “Atestat Arte Vizuale” – Colegiul de Arte Baia Mare, între 5 şi 19 mai.
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare 
Se incarca...