Primarul Cătălin Cherecheș: De Ziua Scriitorului am celebrat două personalități marcante ale comunității băimărene: prof. univ. dr.Petru Dunca și scriitorul Marian Ilea, distinși cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare

14 Octombrie, 2023
 
Am fost onorat să îi confer titlul de cetățean de onoare domnului prof.univ.dr. Petru Dunca pentru profesionalismul și dăruirea de care dă dovada în slujba învățământului superior băimărean, iar scriitorului Marian Ilea pentru contribuția importa ntă adusă la dezvoltarea socială și culturală a comunității băimărene.
 
La fel ca în fiecare an, și astăzi, cu foarte mult respect față de cei care ne aduc lumină în suflet prin inspirația și talentul pe care îl așează prin cuvinte în sufletul nostru, am sărbătorit împreună Ziua Scriitorului.
 
Mi-a revenit onoarea, în urma Hotărârilor adoptate de către Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, pe care am avut bucuria să le inițiez, să demarăm această zi specială a scriitorului cu două momente de suflet: acordarea titlului de cetățean de onoare pentru două personalități remarcabile ale comunității noastre, ale județului Maramureș și ale României.
 
Îi mulțumesc profesorului universitar doctor Petre Dunca pentru ceea ce mi-a așezat ca și model acum mai bine de 15 ani când pășeam într-un oarecare fel în zona aceasta tumultoasă a administrației și politicii. Una dintre provocările cu un anumit caracter dramatic a fost punerea în paranteze, ca să mă exprim elegant, a Universității de Nord, a ceea ce înseamnă rădăcină și tradiție academică în județul Maramureș, în municipiul Baia Mare și unul dintre, cred că singurul, simbol al luptei de apărare a mediului academic, a instituției care se numea Universitatea de Nord Baia Mare, a fost domnul profesor Dunca.
 
Ideile și lupta domniei sale pentru a păstra această instituție și acest simbol academic m-a inspirat și pe mine. Poate supărându-i pe unii, pe de altă parte, dacă chiar atât am reușit măcar că i-am supărat, dar m-am manifestat și am avut plăcerea să fiu alături de domnia sa în susținerea acestor idei. Am simțit exemplul, modelul și calea onorantă pe care trebuie să o urmezi atunci când e vorba despre comunitate, despre simboluri, când e vorba de a-ți apăra rădăcina.
 
Îi mulțumesc domnului profesor, chiar dacă atunci nu am reușit. Poate că această perioadă, analizând-o obiectiv, a fost una în care cu toții am reflectat asupra oportunităților de dezvoltare a mediului academic din Baia Mare. Ca om, dar și ca primar al municipiului Baia Mare, așa cum m-a inspirat domnia sa, nu mă voi mulțumi în a considera că trebuie să fim o anexă din perspectiva academică a altora.
 
Cred că municipiul Baia Mare și județul Maramureș au capacitatea să susțină o instituție consolidată și relevantă, cu un caracter pregnant pentru dezvoltarea socială și economică în această zonă. Cred că nu s-a încheiat lupta noastră și că lucrurile o să ia o turnură pozitivă, astfel încât să ne gândim nu la cine suntem noi, ci la ce suntem noi. Să nu ne gândim așa cum alții s-au gândit la pozițiile pe care le ocupau și nu s-au gândit la viitor.
 
Tot astăzi am avut bucuria să onorez un om drag mie, care a amprentat comunitatea băimăreană și comunitatea maramureșeană din perspectivă culturală, socială, politică și administrativă, un vector la care s-a raportat orice sferă a universului nostru băimărean sau maramureșean, indiferent dacă era dintr-o zonă profesională sau avea un caracter social sau administrativ politic.
 
Multă lume îl așează pe domnul Marian Ilea într-un mod poate supărător pentru sufletul domniei sale în acest spectru al jurnaliștilor. Pentru că în ultimii 20, chiar 30 de ani, modul în care funcționăm ca și ființe se raportează în mod major la ceea ce înseamnă percepție tangență cu vizualul, cu tot ceea ce înseamnă comunicare și lucrul acesta a pus într-un fel nu neapărat în umbră, dar într-o zonă doar pentru cei cunoscători, iubitori de cultură, l-a pus pe scriitorul Marian Ilea, pe născătorul de estetic de cel mai înalt nivel din perspectivă culturală scriitoricească, într-o poziție poate supărătoare, poate și onorantă.
 
Scriitorul Marian Ilea nu s-a risipit, nu s-a distribuit, nu s-a epuizat. Așa a vrut istoria și evoluția socială. Nu s-a așezat în fața oricui, nu a fost asimilat de către cei care nu erau într-un fel în poziția și cu pregătirea, nu aveau menirea de a primi ceea ce oferă și a oferit scriitorul Marian Ilea.
 
Jurnalistul Marian Ilea s-a așezat și s-a împărțit, s-a diseminat într-un mod în care l-a făcut să fie "consumat" de către toate zonele comunității.
 
Marian Ilea este jurnalistul care se dăruiește tuturor, dar și scriitorul care așează în pagină, dar și în mintea și sufletul cititorilor avizati, cu foarte mult talent, har și cu foarte multă atenție, cu oarecare criptare, din punctul meu de vedere, a ceea ce dăruia celor care se numeau și se numesc cititori.
 
Îi mulțumesc domnului Marian Ilea pentru că m-a inspirat, m-a ambiționat să activez și să accelerez tot ceea ce înseamnă dezvoltare pe zona de artă plastică împreună cu doi oameni, domnul profesor Tiberiu Alexa și cu un artist plastic pe care îl apreciez foarte mult, domnul Mircea Bochiș. Dar Marian Ilea a fost inițiatorul impulsului pentru a consolida mediul artistic și cultural în municipiului Baia Mare. Am făcut de la teatru până la Colonia Pictorilor sau până la alte manifestări importante multe lucruri din impulsul pe care ni l-a dat domnul Marian Ilea, din ambiția pe care mi-a provocat-o.
 
Îi mulțumesc din partea comunității băimărene, că de acolo din cartier, de la etajul 4, de pe stradă, am văzut și jurnalistul acela cu atitudine, dar cu atitudine șlefuitoare, și omul care este un om al comunității, care vede lucrurile nu dintr-un glob de sticlă, ci din stradă, dintre oameni, dintre suflete.
 
Și lucrul acesta este important pentru consolidarea modului în care înțelegem sau am învățat să înțelegem că trebuie să ne manifestăm ca și cetățeni, ca și comunitate, ca oameni care suntem în folosul cetățenilor.
 
Înainte de toate, lecția pe care mi-a oferit-o Marian Ilea, este aceea de a pune pe prim plan un singur lucru, înainte de a respecta legea, înainte de a construi: să faci bine.
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare 
Se incarca...