Primarul Cătălin Cherecheș: Anunț de ultimă oră despre proiectul de conservare și reabilitare a Castelului Pocol de pe Valea Borcutului, cu ocazia vernisajului expoziției Anuala Artelor 2023

07 Octombrie, 2023
Pe simezele Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor sunt vernisate începând de vineri, 6 octombrie, un număr de 139 de lucrări de artă, pictură, grafică, sculptură, arte decorative și multimedia, creațiile celor 70 de artiști membri stagiari și titulari ai Filialei Baia Mare a U.A.P.R. și ale invitaților, artiști și cadre didactice ale Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
 
 
A fost înălțător să văd printre artiști și iubitori de artă băimăreni, oaspeți din țară și din străinătate care au venit la acest frumos eveniment care este o tradiție pentru orașul nostru.
 
Am dorit să așezăm pe un drum corect, pozitiv, drept pentru noi toți, așa cum merităm cei care iubim arta și cultura, în Baia Mare, desigur și pentru creatorii de artă și cultură, acest fenomen care ne-a adus recunoaștere pe plan național și internațional. Se vede că am reușit, am deschis, am redeschis porțile pentru artiștii plastici din Baia Mare, dar și pentru cei din România, spre mediul academic din țară, spre partenerii care fac lucruri excepționale în alte orașe.
 
Satisfacția este atunci când dăm vigoare proiectelor culturale și artistice, în special a ceea ce înseamnă emblema supremă a municipiului Baia Mare, Colonia Pictorilor, Centrul Artistic din Baia Mare.
 
Intrăm într-o nouă epocă a finanțărilor din fonduri europene nerambursabile. Așa cum am finalizat și aici la Colonia Pictorilor un parcurs scriptic destul de complicat, de la proiecte tehnice și până la elemente care țin de birocrația europeană, așa am făcut și la Castelul Pocol de pe Valea Borcutului. Și mă bucur să fac acest anunț mult așteptat de comunitatea noastră și nu numai, legat de acest simbol al orașului nostru.
 
Am ajuns într-o fază în care am făcut în așa fel încât să avem finanțare nu doar pentru clădirea istorică, ci și pentru tot ceea ce înseamnă amenajarea zonei. Împreună cu Laura Ghinea, Noemi Vida și poate încă o mână de oameni, am făcut un prim pas și am inițiat un demers ca acest castel să vină în patrimoniul acestei entități, a marii familii a artiștilor și a oamenilor de cultură din Baia Mare, respectiv Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor.
 
Va fi o zonă în balanță cu ceea ce avem aici, în centrul orașului, va fi un centru cultural și va fi în administrarea celor care gestionează Colonia. Castelul este nu doar un simbol istoric, a fost al unui om care a construit în și pentru Baia Mare, fiind iubitor și susținător al artei plastice. Să îl onorăm cum se cuvine, să protejăm valorile noastre artistice, culturale și istorice.
 
 

Dr. Ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...