Prețuire şi recunostință pentru veteranii de război ai României

24 Aprilie, 2019
 
În fiecare an, la data de 29 aprilie, marcăm Ziua Veteranilor de Război, în memoria acelor români adevărați care s-au sacrificat pe altarul iubirii patriei şi neamului nostru. În acest an, manifestările organizate în Baia Mare cu ceastă ocazie au loc astăzi, 24 aprilie. Suntem generații care avem privilegiul de a cunoaşte personal bărbați care au luptat la propriu pentru ca noi să ne bucurăm de principiile democrației, să fim liberi, să avem parte de mai bine. Ei sunt pentru noi adevărate exemple de curaj, iubire, spirit de sacrificiu şi onoare.
 
Avem datoria morală să preluăm poveştile de viață ale veteranilor noştri şi să ne asigurăm că vor deveni file din istoria țării noastre, păstrate cu sfințenie pentru generațiile care vin şi care au atât de multe de învățat din aceste experiențe. Tot noi trebuie să ne asigurăm de integritatea țării şi bunăstarea românilor prin metode moderne, care să nu implice vărsare de sânge. Avem mult prea mulți eroi... prea mult sânge înobilează pământul românesc, prea multe femei şi copii îşi plâng soții, tații, bunicii. Să facem în aşa fel încât sacrificiul şi durerea lor să nu fi fost în zadar, dar să nici nu permitem sacrificarea generațiilor viitoare.
 
Pe an ce trece, din ce în ce mai mulți veterani devin eroi prin trecerea lor în lumea celor drepți. Avem datoria de a ne întoarce cu respectul cuvenit spre aceia care se mai află printre noi, uitați şi umiliți de sistemul actual, aduşi în atenția publică doar la manifestări naționale. O țară care îşi tratează superficial eroii, dar şi apăratorii, specialiştii în diverse domenii, tinerii, nu poate spera la un viitor luminos. Poate vom învăța asta înainte să fie prea târziu. În Baia Mare încercăm de câțiva ani să schimbăm mentalitatea asta şi să punem accent, să venim cu inițiative şi proiecte concrete pentru toate categoriile de vârsta şi sociale. Dacă noi putem, dacă încet pot şi alte administrații locale, înseamnă că se poate şi pe plan național.
 
Lăsăm puțin deoparte luptele politice şi interesele financiare de grup? Poate aveți nişte treabă de făcut pentru românii care şi-au pus încrederea în voi şi aşteaptă să vadă la modul concret că se pot face şi autostrăzi, se pot oferii condiții optime în şcoli şi spitale, politici care să vină în sprijinul tinerilor care ies de pe băncile şcolilor şi universităților şi nu au acces la locuri de muncă, în loc de atâta circ şi poliție politică. Facem paşi mici înspre schimbarea administrației publice locale, însă este nevoie de paşi mari, de turație maximă la nivel central. Între timp, ne mai vedem să bifăm câte o sărbătoare marcată în calendar, dar nu mulți facem şi ceva concret pentru aceşti oameni care au scris istorie şi pentru cei pentru care au fost dispuşi să îşi sacrifice şi viața.
 
Mă înclin în faţa celor care au pus iubirea de ţară mai presus de propria lor viaţă. Respect şi recunoştinţă pentru veteranii de război! Aştept să vină şi ziua în care să pot mulțumi şi clasei politice de după 1989 că a făcut ceva memorabil pentru români şi pentru România.
 
Cu preţuire,
Dr. ec. Cătălin Cherecheş
Primarul Municipiului Baia Mare 
Se incarca...