Moment istoric: Primarul interimar Doru Ioan Dăncuș a semnat acordul de înfrățire între Baia Mare și Solotvyno

05 Iunie, 2024
Dezvoltarea de proiecte comune, sprijinul reciproc și unitatea sunt principalele prevederi ale acordului
 
 
Primarul interimar al municipiului Baia Mare, Doru Ioan Dăncuș, și primarul localității Solotvyno, Vasile Iovdii, au parafat oficial, în 4 iunie, acordul de înfrățire între cele două localități.

Documentul prevede dezvoltarea unei relații bilaterale bazată pe încredere și suport, implementarea de proiecte transfrontaliere relevante, care să aducă plusvaloare comunităților din România și Ucraina, dar mai ales unitate.

Doru Ioan Dăncuș, primar interimar: “Am trăit un moment istoric, odată cu semnarea acordului de înfrățire a municipiului Baia Mare cu comuna Solotvyno din Ucraina. Un pas mare pe care l-am făcut în a aduce mai aproape de noi comunitățile de români de peste Tisa, din Maramureșul Istoric, de a-i aduce mai aproape de România și de Europa.

Se spune că un vecin apropiat este mai important decât un frate îndepărtat, iar noi am fost și am reușit să ne menținem mai mult decât niște vecini apropiați. Am reușit să ne onorăm legăturile culturale, tradiționale și istoria pe care o avem împreună. Prin acest acord de înfrățire, Baia Mare a devenit fratele mai mare al comunei Solotvyno, un loc în care trăiesc peste 36.000 de etnici români. Sunt oameni care, deși au trecut prin momente grele, și-au păstrat identitatea, rădăcinile maramureșene, omenia și seriozitatea care ne caracterizează și cărora trebuie să le fim alături!”

Doru Ioan Dăncuș a mai arătat că, în contextul vremurilor incerte pe care le trăim, din perspectivă geopolitică, este extrem de important să dezvoltăm relații bilaterale care să aducă plusvaloare ambelor comunități, să manifestăm susținere reciprocă, dar mai cu seamă unitate.

“Suntem martorii unei agresiuni militare nejustificate a Rusiei împotriva statului și poporului ucrainean, o agresiune care afectează întregul continent. Este extrem de important, mai ales în acest context, să dezvoltăm o relație bilaterală bazată pe încredere și suport, să dezvoltăm proiecte transfrontaliere importante care să aducă plusvaloare comunităților din România și Ucraina, dar mai ales unitate. Este important ca fiecare pas pe care îl facem să fie îndreptat cu gândul spre viitor. Indiferent de pozițiile pe care le voi avea de-a lungul timpului, îmi asum să continui acest drum al unității”, a arătat Doru Ioan Dăncuș.

La ceremonia de semnare a documentului au luat parte Excelența Sa Alexandru Victor Micula, ambasadorul României în Ucraina, Consulul României la Solotvyno, domnul Grațian Florin Pârvu, dar și domnul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România. Tuturor, inclusiv primarului localității Solotvyno, primarul interimar Doru Ioan Dăncuș le-a adresat mulțumiri și i-a asigurat de întregul său sprijin în materializarea prevederilor acordului proaspăt parafat.

Doru Ioan Dăncuș, primar interimar: „Îi sunt recunoscător domnului primar al comunei Solotvyno, Vasile Iovdii, pe care de acum îl consider fratele meu mai mare și fără de care nu am fi putut înfăptui acest moment istoric. I-am oferit, într-un gest simbolic, eșarfa cu tricolorul României și l-am asigurat de întregul nostru sprijin în materializarea acestei înfrățiri prin proiecte de viitor pe care le vom implementa împreună, proiecte care să ne amintească tuturor de importanța acestui acord pe care l-am semnat.

Există o legătură emoțională puternică aici, în Maramureș, dar și de cealaltă parte a râului Tisa, între poporul român și etnicii ucraineni. Constituim împreună o comunitate istorică cu foarte multe posibilități de dezvoltare, atât din perspectivă economică, cât și din perspectivă culturală. Este de datoria noastră să ne sprijinim reciproc, să întărim aceste legături și să ne ducem la bun sfârșit angajamentele pe care ni le-am asumat împreună.”
 
Se incarca...