Mesajul primarului Cătălin Cherecheș cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

01 Octombrie, 2021
Lumea întreagă aniversează astăzi Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.
 
 În Baia Mare, nu avem nevoie de o zi anume să marcăm această sărbătoare. În ultimii zece ani am venit cu foarte multe inițiative care vizează ajutorarea seniorilor băimăreni, investiții, proiecte de sprijin dedicate acestei categorii greu încercate. Momentan, 170 de vârstnici băimăreni, și lista este deschisă, beneficiază de servicii sociale din partea municipalității. Este vorba despre seniori cu probleme de sănătate, unii țintuiți la pat, fără ajutor, mulți suferind și de singurătate. Am fost, suntem și continuăm să fim în permanență alături de seniorii băimăreni.
 
Prin intermediul asistenților sociali și al îngrijitorilor oferim ajutor pentru menținerea igienei corporale, hrănire și hidratare, transfer si mobilitate, deplasare în interior și alte servicii importante prin care asigurăm acestor seniori dreptul la o bătrânețe demnă. Cel mai mult și mai mult însă contează comunicarea cu ei. Oameni care au crescut copii, au muncit o viață întreagă, au răbdat adesea pentru a ne fi nouă, generațiilor mai tinere, mai bine. Iar acum, de multe ori nu au cine să îi întrebe dacă se simt bine, dacă au nevoie de ajutor, de un pahar de apă, de o farfurie de supă, un ceai sau o îmbrățișare. Sunt situații în care comunicarea și un zâmbet, o strângere de mână fac minuni, ajută mai mult decât orice medicament, seniorii se simt mai bine și nu se lasă pradă bolii și greutăților vârstei.
 
Oferim și ajutor pentru prepararea hranei sau livrarea acesteia, ne ocupăm de cumpărături, asigurăm activități de menaj și spălătorie, însoțirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, în funcție de gradul de mobilitate al beneficiarilor, activități de administrare și gestionare a bunurilor. Toate acestea oferă șansa unei bătrâneți demne. Dar cel mai mult, în cele mai multe cazuri, contează compania și socializarea.
 
Oferim și servicii de îngrijire personală la domiciliu, acordate integrat cu alte servicii cum ar fi: servicii de îngrijire medicală (monitorizarea parametrilor fiziologici, manevre terapeutice, tehnici de îngrijire chirurgicală), servicii de recuperare/reabilitare (kinetoterapie/fizioterapie/logopedie) și servicii de consiliere socială și de informare.
 
Cunoașteți vârstnici din Baia Mare care au nevoie de sprijinul nostru? Contactați-ne la numărul de telefon 0757.798.181. Colegii mei din cadrul Direcției de Asistență Socială Baia Mare vor răspunde prompt și vom ajuta împreună! Aceste servicii le oferim prin Proiectul "Pune suflet pentru bunici", SMIS 126626, care este derulat de Municipiul Baia Mare, prin Direcția de Asistență Socială Baia Mare, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Oferim sprijin din partea administrației publice locale pentru încălzirea locuinței. Și aici, mulți seniori pot beneficia de ajutor. Tot ce trebuie să facă este să depună documentele necesare. De acest sprijin pot beneficia băimărenii în general, inclusiv vârstnicii, a căror venituri nu depășesc plafonul maxim de 1.386 de lei/persoană în cazul familiilor, respectiv 2.053 de lei în cazul persoanelor singure și care solicită acordarea acestui ajutor până cel târziu la data de 20 noiembrie. Mai multe informații despre ajutoarele oferite de administrația locală, cuantumul sumelor și alte date necesare găsiți în materialul postat pe site-ul municipiului, prin accesarea acestui link: https://www.baiamare.ro/ro/Administratie/Administratia-Publica-Locala/Anunturi-si-comunicate/In-Baia-Mare-se-pot-depune-cereri-pentru-ajutoarele-de-incalzire/ 
 
Proiectele destinate sprijinirii vârstnicilor nu sunt doar acestea. În Baia Mare, seniorii sunt ajutați și prețuiți, iar ușa mea este mereu deschisă pentru toți cei care consideră că pot să le fiu de folos. Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, pe lângă gânduri bune și sănătate seniorilor, le urez ceva guvernanților: mai multă minte, mai multă bunătate, mai mult interes pentru categoriile vulnerabile, mai mult respect pentru seniorii care au construit această țară și s-au străduit să facă în așa fel încât să ne fie bine. Nu mai tăiați pensii mici, nu mai creșteți prețuri! Nu ne mai puneți la zid, respect și prețuire pentru părinții și bunicii noștri!
 
 
Se incarca...