Mesajul primarului Cătălin Cherecheș cu ocazia Zilei Imnului Național

29 Iulie, 2021
 
Să îndrăznim să fim români adevărați, patrioți curajoși, cu riscul de a fi ironizați și considerați demodați
 
 
Ne aflăm în plină tranziție a unei perioade în care sunt puse sub semnul întrebării multe certitudini. Suntem orbiți zi de zi cu subiecte menite să ascundă realele griji ale umanității, implicit ale românilor. Urechile noastre aud în general vești alarmante, iar credința ne este pusă adesea la încercare. Amplasați strategic, diverși alarmiști ne îndeamnă să alegem schimbarea, stânga sau dreapta, negru sau alb, adâncind prăpastia existentă deja între noi, românii.
 
Suntem considerați depășiți noi, cei care încă mai credem în bine, care încă vedem frumosul în oameni și locuri, căutând încă lumina chiar și acolo unde pare întuneric. Ni se fură câte puțin, zi de zi, firescul. Cu valori și credințe adânc înrădăcinate, suntem îndemnați să îmbrățișăm noi identități, noi crezuri, fiindu-ne refuzat dreptul la propria cultură. Brusc și dintr-o dată, toți trebuie să fim la fel, să gândim și să simțim la fel, să tragem la o căruță care nu doar că nu ne aparține, însă este condusă de potentați ai momentului care cu siguranță nu sunt conduși de cele mai nobile interese. Căruța noastră nu mai e bună, e învechită, dezbinată, nu e "cool" să ne iubim țara și neamul. Suntem români, văzuți rău de restul lumii, suntem rușinați de identitatea noastră și am ajuns să fim ironizați, numiți falși patrioți dacă îndrăznim să ne asumăm iubirea și credința.
 
Nici ironiile ieftine, nici arătatul cu degetul, nici riscul de a fi catalogat demodat nu pot să mă oprească să îmi apăr credința, țara și neamul! Să mă mândresc cu eroii României, să respect și să prețuiesc simbolurile care ne definesc. Pentru libertatea noastră de astăzi, pentru suveranitatea țării și a românilor, mii de frați ai noștri și-au vărsat sângele! În semn de prețuire pentru ei, de neuitare a eroismului lor, a iubirii de neam dusă până la sacrificiu, avem obligația morală de a tăcea măcar dacă nu avem nimic bun și frumos de spus! România va fi mereu țara tuturor românilor, indiferent unde aleg mulți, conduși de nevoi sau visători, să își ducă traiul. Dar cei care îndrăznesc să arunce cu noroi în țara și în neamul lor sunt doar niște trădători. La modă, dar tot trădători. Iar trădătorii nu pot anula prin critici și ironii ieftine tot ceea ce noi, românii asumați, simțim și facem zi de zi pentru noi și comunitățile din care facem parte.
 
Ziua Imnului Național, celebrată astăzi, alături de drapelul țării, de stemă și de sigiliul statului, este un simbol ce îndeamnă la patriotism și iubire de țară. Deșteaptă-te Române, considerat de mulți ceva depășit, care ar trebui schimbat, nefiind considerat relevant ca imn, este simbolul unității Revoluției Române de la 1848! A fost intonat pe străzi în multe momente cruciale din istoria ultimului secol și jumătate, deși a fost interzis de regimurile totalitare dinainte de 1989. Ales oficial imnul țării în 1990, "Deșteaptă-te române" este una dintre bogățiile fără de preț ale românilor, alături de celelalte simboluri naționale. În 1998 s-a decis ca în fiecare an, la data de 29 iulie, românii să aniverseze imnul care îndeamnă la unire și libertate, astfel asigurându-ne încă o dată și de faptul că lecția patriotismului este lăsată moștenire generațiilor viitoare.
 
Cu respectul cuvenit, doresc să aduc un omagiu astăzi eroilor care s-au sacrificat pe parcursul vremii pentru integritatea și libertatea poporului român, pentru că fără ei astăzi nu am fi avut privilegiul de a ne bucura de această sărbătoare. Îmi exprim încrederea că viitorul României, a românilor de pretutindeni, poate fi unul mai bun, la fel cum de fiecare dată, în momente cruciale, soarta a surâs acestei națiuni. Însă acest lucru este posibil doar dacă vom continua să fim frați, să tragem la aceeași căruță, să credem și să sperăm, să apreciem și să respectăm valorile și simbolurile care ne definesc. Și asta, cu riscul să nu fim considerați "în trend cu lumea"!
 
 
Cu pretuire,

Dr.Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...