Mesajul primarului Cătălin Cherecheș cu ocazia Zilei Armatei Române

25 Octombrie, 2022
Doamne, apără și binecuvântează Armata Română! Avem militari de nădejde, încuviințează, Doamne, și conducători pe măsură!
 
Bunul Dumnezeu a binecuvântat România cu peisaje frumoase, oameni demni și curajoși, care pe parcursul vremii au dovedit că, pe lângă dorința de a trăi în pace, la nevoie, știu și nu se dau la o parte să își apere frații și pământul!

Spiritul de sacrificiu și iubirea de semeni și de țară sunt puternic înrădăcinate în fibra românească, însă, în pofida acestor demne valori care ne caracterizează, au venit în ultimele decenii și mari dezamăgiri, care nu ne fac cinste nici național, dar nici internațional. Conducători și guvernanți nedemni de acest popor care a fost prea des supus nedreptăților, luptelor politice și de putere, în care anumiți potentați ai zilei taie și spânzură punând jugul la gâtul unei națiuni care și-a câștigat demnitatea și libertatea adesea prin sacrificiul suprem!
 
 
Anual, încă din 1959, sărbătorim la data de 25 octombrie Ziua Armatei Române. Anul acesta se împlinesc 78 de ani de când Armata Română elibera de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în memorabila zi de 25 octombrie 1944. Din păcate, în afară de faptele de mare vitejie ale bravilor ostași români de atunci și de acum, mari motive de sărbătoare nu sunt.

În ultimii ani, m-am alăturat puținelor voci care manifestă necesitatea ca România să investească major și să finanțeze mult mai generos structurile sale de apărare. Nu prin achiziția unor resurse pe care alte națiuni nu le mai consideră potrivite și pe care noi le achiziționăm și cu care ne batem în piept, de parcă ar fi ceva sisteme de apărare de ultimă oră...

Toți politicienii strigă că e cazul să nu mai existe măriri salariale pentru aparatul bugetar, însă tot ei își votează majorarea veniturilor, în momente în care milioane de pensionari, tineri, copii trăiesc de pe o zi pe alta și au de ales între plata facturilor sau asigurarea pâinii cea de toate zilele... În timp ce parlamentarii își arogă din ce în ce mai multe drepturi și majorări ale veniturilor, în vremuri tulburi pe care le trăim în context geopolitic, când se finanțează diverse domenii, noi, românii, ne prefacem că investim și în securitate. Este o furtună într-un pahar cu apă, un râuleț în oceanul de nevoi reale de a investi în securitatea și apărătorii integrității și libertății noastre!

La fel cum au făcut cei dinaintea lor, în ultimele decenii, cei care guvernează astăzi această țară continuă să își bată joc de români, inclusiv de militarii români.

Organizăm aceleași manifestări fastuoase an de an, rostim discursuri însuflețitoare, spunem vorbe mari în timp ce ne uităm în ochii unor militari, români care alături de alte categorii profesionale și sociale trăiesc zi de zi umilințe din partea reprezentanților țării pentru a cărei siguranță și integritate sunt dispuși să își dea viața în orice moment.
 
Eu sunt doar primarul orașului care este văzut în capitală drept locul unde se agață harta în cui, chiar dacă în ultimii ani am dat ora exactă pe plan național și nu o dată... Pot doar să fiu la fel de vocal și de această dată și, în loc de laudatio, pe care oricum îl fac pentru militarii simpli, care sunt la datorie zi de zi pentru noi toți, să subliniez nevoia stringentă de a ne aprecia mai mult străjerii!

Mă întorc astăzi cu respectul cuvenit spre veteranii de război și spre eroii care și-au pus viața și cariera pe altarul iubirii patriei și de neam. Mă rog pentru liniștea celor care s-au jertfit pentru siguranța națională și pentru viitorul nostru liber. Mă uit cu gratitudine înspre acei tineri curajoși care au ales una dintre cele mai onorante meserii din lume, români care poartă cu mândrie și curaj uniforma militară! Tineri care sunt dispuși în orice moment să apere viața celor din jur și integritatea țării cu propria lor viață. Cinste lor pentru atitudine și responsabilitate, dar și pentru sacrificiile zilnice pe care le fac pentru a putea fi militari. Pentru că, în afară de rigoarea uniformei, de respectul pe care fiecare om care înțelege însemnătatea acestei meserii le-o poartă, acești români adevărați sunt umiliți zi de zi de un sistem bolnav în care majoritatea au obligații, dar numai o anumită minoritate privilegiată are și drepturi.

Prefer să fiu privit cu dispreț de câteva personaje cu funcții importante care consideră că îmi depășesc atribuțiile vorbind despre problema militarilor decât să fiu considerat ipocrit de câteva mii de oameni care zi de zi se confruntă cu problemele despre care prea puțini vorbesc și mai puțini sunt dispuși să le rezolve.

Cu ocazia Zilei Armatei Române le mulțumesc tuturor celor care pun pe primul loc iubirea de țară și binele comun, chiar dacă în plan personal trebuie să facă sacrificii. Mă voi ruga pentru liniștea sufletelor eroilor care ne-au garantat libertatea cu prețul propriei vieți, dar și pentru viitorul celor care puteau să se facă politicieni sau patroni, dar au ales să își servească țara. Militarii români sunt astăzi exemplul suprem al spiritului de sacrificiu și al iubirii de țară și de neam. Doamne, apără și binecuvântează Armata Română! Avem militari de nădejde, încuviințează, Doamne, și conducători pe măsură!
 
 
Cu prețuire,
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare

 
Se incarca...