Mesajul primarului Cătălin Cherecheș cu ocazia Zilei Regalității

10 Mai, 2021
 
"Totul pentru țară, nimic pentru mine,"
este principiul după care a condus România, timp de aproape cinci decenii, regele Carol I și cuvintele care au sădit în mine, alături de valorile și învățămintele insuflate de părinții mei, dorința de a transpune la nivel local acest crez.
10 mai a fost în trecut Ziua Națională a României, actualmente fiind decretată Ziua Regalității sau Ziua Regelui. Nu obișnuiesc să țin lecții de istorie prin cuvântările mele cu ocazia diverselor zile importante în calendarul României, cu asta se ocupă alte persoane. Nici astăzi nu am să dezvolt aspecte istorice. Trăim vremuri moderne, când prea puțini mai suntem interesați, preocupați de istoria țării noastre, de predecesorii noștri, înafara lecțiilor de istorie din programa școlară sau a manifestărilor anuale organizate de autorități. Mare păcat!
Citind în amănunt despre ce a fost în trecut, am învăța lecții prețioase și ne-am putea asigura un prezent mai stabil și un viitor mult mai luminos. Am alege poate mai înțelept oamenii care să conducă țara, dacă am căuta în figura candidaților la prestigioase demnități în stat trăsăturile morale și calitățile celor care au scris cele mai frumoase file de istorie pentru noi, românii.
 
Destinul României, cel puțin până în trecutul apropiat, aproape mereu s-a aflat în mâna unor oameni deosebiți, inclusiv sau mai bine zis mai ales în perioada în care țara noastră a fost regat.
De numele Majestății Sale Carol I se leagă una dintre cele mai frumoase borne din drumul întortocheat și tumultuos al României. A obținut independența țării, a pus bazele unui stat modern prin înființarea unor instituții importante. A construit și a unit, a reformat și a fost unul dintre cei mai devotați apărători ai românilor și a României. Trecând de criticile inevitabile, nefiind agreat de tot poporul, regele Carol I a fost, este și va fi mereu un bun exemplu pentru orice conducător.
 
Citind în amănunt despre activitatea sa, scrisorile, dar mai ales testamentul său, am văzut dincolo de ceea ce am știut până atunci: a fost unul dintre cei care au iubit până peste puteri și dincolo de moarte țara noastră. Inima sa a bătut neîncetat pentru români și pentru România, în perioada domniei sale țara noastră fiind respectată de către statele europene. Putem oare spune asta și astăzi?
 
"Fără frică și fără șovăire" a pășit "pe calea cea dreaptă", în pofida tuturor piedicilor și atacurilor care nu au fost puține. Pe lângă alți oameni care au jucat un rol decisiv în istoria noastră, chiar dacă au fost puși la zid și atacați din toate părțile, Carol I este pentru mine, ca om și primar, modelul ideal al unui conducător. A împlinit destinul său cu capul mereu ridicat, rămânând și după trecerea în eternitate un exemplu pentru toți cei care au un cuvânt de spus în privința viitorului țării noastre.
 
Astăzi, aduc un omagiu celui care a fost Carol I și urmașilor săi care au continuat să împlinească viziunea sa pentru țara noastră. Respectul și prețuirea mea se întorc și către Familia Regală pentru intensa activitate desfășurată în beneficiul românilor. Să fim uniți, liberi, să ne respectăm și să ne iubim unii pe alții, dar mai ales România!
 
 
Dr. Ec . Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...