Inițiativele primarului Cătălin Cherecheș dedicate memoriei evreilor victime ale Holocaustului

27 Ianuarie, 2021
 
În apropierea piațetei de la intersecția Bulevardelor București și Unirii, unde a funcționat pe vremuri vechea gară a municipiului Baia Mare, de unde au fost deportați evrei, vom amplasa un grup statuar. Conceptul a fost realizat de unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani din orașul nostru, recunoscut pentru lucrările sale la nivel național și internațional, sculptorul Csaba Györi. Inițiativa, dedicată memoriei evreilor victime ale Holocaustului, are și girul Excelenței Sale David Saranga, Ambasadorul Israelului în România și s-a născut din discuția cu membrii comunității evreiești din România, dar și a unor personalități din Israel. Un alt demers pentru care militez la nivel local este redenumirea străzii Someșului în Sâmbetei (sâmbăta sau Șabatul este ziua odihnei săptămânale în religia iudaică), aceasta fiind o arteră cu caracter simbolic pentru comunitatea evreiască din Baia Mare. Aici se află și Sinagoga, dar au locuit aici multe familii care aparțin comunității și care au avut un aport important în evoluția orașului nostru. O opțiune ar putea fi și să denumim această stradă după numele unei personalități importante din comunitatea evreiască. De ce vă informez despre toate aceste inițiative astăzi, 27 ianuarie 2021?

Pentru că astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, o zi în care ne aducem aminte de unele dintre cele mai mari orori, pentru noi file de istorie, pentru victime și aparținători, pentru comunitatea evreiască, fapte cumplite, crime pe care nu mai trebuie să le permitem vreodată! Avem obligația de a cunoaște istoria în amănunt, nu doar pentru cultura noastră generală, pentru cunoaștere, ci mai ales pentru a nu fi repetate greșelile trecutului. Trebuie să trăim cu toții în pace, înțelegere și iubire. Nu este nimeni superior, suntem toți egali, avem același sânge în vene și trebuie să conviețuim frumos împreună.

În final, vă invit să vizitați la Colonia Pictorilor din Baia Mare, în fiecare zi de marți, miercuri, joi și vineri între orele 10.00 - 18.00, un monument dedicat Holocaustului: Israel. Sculptura este realizată din corten și inox de către artistul Csaba Györi și reprezintă cele 12 triburi ale Israelului, respectiv simboluri ale deportării evreilor.
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...