Eternă prețuire voievodului spiritual al Maramureșului!

28 Mai, 2021
Se împlinesc 100 de ani de la nașterea Înaltpreasfințitului Justinian
 
Cu fiască dragoste și eternă prețuire ne aducem aminte de cel pe care noi, credincioșii, îl numim voievodul spiritual al Maramureșului, Înaltpreasfințitul Justinian. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la binecuvântata zi de 28 mai 1921 când venea pe lume cel care avea să fie cel mai iubit dintre oamenii lui Dumnezeu pe meleagurile noastre. Un om care a avut mereu în suflet iubirea față de semeni, de Dumnezeu și biserica Sa. 
 
A luptat pentru ortodoxia noastră și în cele mai grele perioade, unind și aducând lumină și în cele mai întunecate colțuri ale întinderii Maramureșului și Sătmarului. De o bunătate aparte, ascunsă adesea sub priviri severe, Înaltpreasfinția Sa a reușit să atragă credincioșii printr-o simplitate aparte. Cuvintele sale pătrunzătoare, mesajul profund și iubirea pentru Dumnezeu și oameni, pe care le propovăduia fără pereche, ne-au convins să îl iubim și să îl urmăm.
 
 Se lăsa liniștea când voievodul nostru intra în lăcașul de cult. Sorbeam cu însetare fiecare cuvânt și învățătură pe care ni le transmitea. Binecuvântarea sa o simțeam de-adevăratelea, fiind mereu o onoare să sprijinim și să ajutăm pe cei aflați în suferință sau impas ori acțiunile în care s-a implicat. În perioade grele a fost mereu și lângă mine, cuvintele sale de îmbărbătare și apreciere dându-mi putere să depășesc încercările care mi-au fost hărăzite. Sunt onorat că am avut oportunitatea de a fi apropiat de Înaltpreasfinția Sa și voi fi veșnic recunoscător pentru tot ceea ce mi-a și ne-a învățat și oferit.
 
Îmi mențin crezul exprimat nu o dată: sunt puțini cei ce au darul de a călăuzi pe alții spre lumină, de a propovădui neobosit dragostea pentru semeni și credința în bunul Dumnezeu, de a alina pe cei în suferință și a sfătui pe cei aflați la răscruce. Chiar dacă misiunea Sa pe pământ s-a împlinit, trecând la Domnul nostru acum mai bine de cinci ani, Înaltpreasfințitul Justinian continuă să fie îngerul păzitor al nostru de acolo, de sus, din lumea celor drepți.
 
Chiar dacă astăzi mâinile sale nu mai mângâie cu părintească bunătate creștetul enoriașilor săi, învățătura sa continuă să fie reper, putere și alinare. Cu aceeași emoție și fiască dragoste, pașii mă aduc adesea la mormântul său unde, dincolo de cele care despart lumile noastre, găsesc mereu liniștea, inspirația și puterea de a continua.
 
Mulțumiri eterne, Înaltpreasfințite Părinte Justinian!
 
 
Dr. Ec . Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...