Eternă prețuire generalului de brigadă Haralambie Cacina

05 Mai, 2021
 
După o viața în care și-a apărat țara, iar apoi a pus umărul la ridicarea ei, după o existență care poate servi tuturor drept lecție a curajului și patriotismului, generalul Haralambie Cacina, a trecut în lumea celor drepți.

Generalul de brigadă Haralambie Cacina a văzut lumina zilei în urmă cu 98 de ani, într-o familie care a dat României patru luptători pe front. A urmat școala generală în satul natal, iar la împlinirea vârstei de 16 ani a început pregătirea militară, în data de 23 mai 1944 fiind încorporat la Regimentul 4 Artilerie Grea Moto Bacău. A fost transferat ulterior la Batalionul 2 Vânători de Munte, participând la luptele sângeroase de la Iernut și Oarba de Mureș, dar și la cele pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe.

Pe parcursul carierei ca militar activ a fost înaintat succesiv în grad, iar în 1963, în urma reorganizării structurale din cadrul M.A.I. a fost trecut în rezervă.
 
În semn de apreciere a participării sale la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și a activităților desfășurate ca militar în serviciul Statului Român, prin Decret Prezidențial, a fost trecut în corpul generalilor cu gradul de general de brigadă în retragere.
 
Meritele sale au fost răsplătite cu mai multe decorații: Steaua României, Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, Meritul Militar Clasa I și a II-a, Medalia pentru merite deosebite aduse statului, Emblema de Onoare, dar și Ordinul “Virtutea Militară”, iar în 2019 a fost distins cu titlul de "Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare".

Un erou care și-a pus viața în pericol, care a suportat rigorile aspre ale războiului, care cu arma în mână a luptat, cu riscul sacrificiului suprem, pentru poporul și țara lui.

Să-l rugăm pe Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică și să-i ierte sufletul bun și luminos.
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...