De Ziua Imnului Național, să ne aducem aminte: Iubirea de țară și de neam este temelia unui viitor mai bun

31 Iulie, 2020
Simbol al unității Revoluției Române de la 1848, "Deșteaptă-te Române" a fost interzis timp de jumătate de secol de către regimurile dinainte de 1989, fiind proclamat imn național al României în 1990. Alături de tricolor, stema țării și sigiliul statului român, imnul este un simbol național care îndeamnă la patriotism și iubire de neam, un puternic mesaj de libertate care ne însuflețește și ne provoacă emoții de fiecare dată când îl intonăm. În perioada copilăriei, pe parcursul anilor care au trecut de atunci, dar și acum, la vârsta maturității, la auzul imnului național reacția mea, și sunt ferm convins că și a dumneavoastră, este de fiecare dată aceeași: un fior îmi cuprinde întreg trupul până ajunge la suflet, declanșând lacrimi de bucurie și de mândrie. Mândria de a fi român, bucuria iubirii necondiționate pentru neamul meu și pentru România!
 
Astăzi, la fel ca și în momentele cruciale ale istoriei ultimului secol și jumătate, îndemnurile imnului sunt cât se poate de actuale. "Deșteaptă-te române” , "acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte", "să dăm dovezi la lume/că-n aste mâni mai curge un sânge de român” sunt versuri care trebuie să ne inspire, să ne ofere ambiția și puterea de a demonstra în fața noastră și a copiilor noștri, dar și lumii întregi că noi, românii, suntem un popor harnic și liber, cu respect față de trecut și determinați să creionăm un viitor mai bun. Pentru că puterea de a schimba destinul nostru și al țării se află în fiecare dintre noi.
 
Ziua Imnului Naţional, sărbătorită anual în 29 iulie, trebuie să fie prilej de aducere aminte a patriotismului şi spiritului de sacrificiu a generaţiilor trecute, a eroilor care s-au jertfit pe parcursul timpului pentru noi, pentru libertatea şi pentru integritatea ţării noastre. Un îndemn pentru generațiile actuale, o moștenire pe care trebuie să o prețuim și să o predăm mai departe celor care vor veni după noi. Pentru că înainte de toate, iubirea de țară și de neam este temelia unui viitor mai bun. Pentru români, pentru România!
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheş
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...