Administraţie

Primarul Cătălin Cherecheș se ține de cuvânt. Se construiesc două case pentru seniorii Băii Mari

01 Noiembrie, 2017
 
În ședința de Consiliu Local de ieri un subiect important l-a reprezentat aprobarea demarării a două investiții majore, de suflet, care îi privesc pe seniorii noștri, pe cei care au construit, cu propriile mâini, orașul și județul nostru, cei care ne-au crescut și ne-au educat. Centrul Rezidențial în zona Parcului Regina Maria și a Centrului Rezidențial și de Îngrijire Medicală pe Valea Borcutului sunt cele două investiții care vor oferi peste 200 de locuri pentru bunicii noștri, care sunt singuri și au nevoie de respectul și protecția noastră.
 
În Baia Mare era imperios necesar să se construiască imobile rezidențiale cu astfel de funcțiuni. Baia Mare merită astfel de proiecte în care persoanele vârstnice, singure și vulnerabile din punct de vedere social, să își petreacă într-un mod plăcut timpul. Centrul Rezidențial și de Îngrijire Medicală de pe Valea Borcutului va fi un centru care va cuprinde mai multe componente. Complexul rezidențial se va adresa persoanelor vârstnice, nu realizează venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru a-și asigura viața de zi cu zi, și, cel mai important lucru, au nevoie de îngrijirea medicală de specialitate datorită unor boli sau a stării fizice și psihice.
 
Casa Pensionarului de pe Valea Roșie, complex ce va fi amenajat în fostul sediu al clubului Minaur, va curpinde doar spații de locuit și de petrecere a timpului liber. Actualul imobil va fi extins și pe spațiul betonat al actualului teren de sport, acesta integrându-se perfect în zona Parcului Regina Maria unde mai funcționează Clubul Pensionarilor, iar parcul oferă posibilitatea de petrecere a timpului liber pentru persoanle vârstnice.
 
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare:
 
“Gradul de civilizație al unui oraș este dat de modul în care sunt îngrijiți bătrânii și educați tinerii. O problemă rușinoasă pentru orașul nostru este lipsa unor centre rezidențiale sau de îngrijire pentru bunicii noștri care de multe ori sunt uitați de familii, cu sănătatea degradată, fără condiții decente de locuire, fară medicamente și de multe ori fără afecțiunea pe care, cel puțin acum, la finalul vieții ar merita-o. Este datoria noastră, a autorității locale să suplinim aceste lipsuri, să mângâiem supărările, să le oferim condiții decente și să le redăm demnitatea. Proiectele mele de suflet sunt cele două centre rezidențiale de pe Valea Roșie și de pe Valea Borcutului, pe care, ieri, cu ajutorul Consiliului Local, am reușit să le demarăm ca proiecte și anul viitor să începem lucrările, iar în 2019 să le oferim spre folosință seniorilor.”
 
 
Organizarea funcțională a celor doua complexe rezidențiale pentru seniorii orașului se face în funcție de categoriile de vârstnici care vor beneficia de ele și de tipul de activitate ce va fi desfășurată în fiecare dintre ele. Compartimentele și serviciile care alcătuiesc centrul sunt cele de cazare, primire, internare și externare, asistență medicală, ergoterapie și social-culturale. Cele două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice oferă “o rază de lumină” seniorilor, ajutându-i să își accepte problemele specifice vârstei, oferindu-le suport și sprijin pentru o viață activă. 
Se incarca...