Administraţie

Deziderat: Baia Mare - Capitală Europeană a Culturii 2021

27 Februarie, 2015
Vineri, 27 februarie 2015, Consiliul Local al Muncipiului Baia Mare a decis, la iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, înființarea Fundației Baia Mare 2021 în vederea creării unui organism care să gestioneze candidatura municipiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Este practic un prim demers, iar scopul acestei fundaţii este acela de a promova participarea comunității la actul cultural, în strânsă legătură cu dezvoltarea socio-economică a orașului. În următoarea decadă, Municipiul Baia Mare își propune să devină un pol turistic și cultural de importanță națională și europeană, ca reședință a județului Maramureș, utilizând în mod inteligent resursele și vocația a acestei regiuni. În acest sens, este absolut necesară crearea unei infrastructuri care să planifice și să gestioneze procesul de dezvoltare și recalibrare economică prin turism cultural.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Este un demers important pe care Consiliul Local îl face în vederea nominalizării municipiului Baia Mare ca şi capitală europeană a culturii în 2021. Pe lângă celelalte oraşe din România, care şi-au anunţat participarea anul trecut, municipiul Baia Mare trebuie să facă acest demers. Suntem conştienţi de valorile pe care le avem aici, în oraşul nostru, de programul cultural pe care îl putem creiona împreună şi pe care îl putem oferi tuturor celor interesaţi în 2021 şi ca parcurs de acum şi până atunci. Avem două lucruri care sunt emblematice pentru Baia Mare: diversitatea etnică şi cea culturală, spre exemplu Şcoala de Pictură de la Baia Mare”.
 
Candidatura pentru titlul de Capitală Europeană reprezintă o oportunitate unică pentru ca Municipiul Baia Mare să-și modifice traiectoria și rolul la nivel național și european într-un mod pozitiv și sustenabil. Fundația Baia Mare 2021 își va asuma drept obiective dobândirea statutului de Capitală Europeană a Culturii pentru municipiul Baia Mare în 2021, alături de asigurarea accesului echitabil la cultură și promovarea dialogului, a diversității etnice și a spiritului european ca premise ale dezvoltării într-un spațiu multicultural. Totodată, fundația va coordona eforturile de repoziționare turistică a municipiului în context internațional.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Cel mai important lucru este proiectul cu care vom veni în faţa celor care îl vor analiza şi vor face nominalizarea. Vor fi oameni care ne vor acorda sprijinul pentru acest proiect, acest vis, această dorinţă a noastră. Vor fi băimărenii ca o emulaţie pentru acest proiect şi nu în ultimul rând tot ceea ce înseamnă om de cultură care este băimărean, care a trecut prin Baia Mare, care a creat sau creează aici, care poate să genereze un plus pentru comunitatea noastră. Acest demers va amprenta definitoriu evoluţia municipiului Baia Mare, nu doar din punct de vedere cultural, ci şi din punct de vedere social şi economic”.
 
Titlul de Capitală Europeană a Culturii este acordat anual unui număr de 2 orașe europene pentru găzduirea unui program cultural complex care celebrează unitatea în diversitate, ca principiu fundamental al spiritului european. Programul este recunoscut pentru capacitatea sa de a schimba într-un mod profund dinamica economică a orașelor gazdă, având rol de catalizator al regenerării urbane.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Luând exemplul Sibiului putem acum să intrăm într-o competiţie foarte deschisă şi foarte onorantă, cu celelalte oraşe care şi-au exprimat această dorinţă. Ştim foarte bine care sunt valorile noastre, dorinţele noastre. Şi dorinţa este aceea de a evolua. Cred că este o poveste nu despre ceea ce suntem noi azi neapărat, ci despre ceea ce vrem să fim. Aşadar, ştim că acest proiect poate să îşi pună amprenta pentru un parcurs foarte lung de acum încolo în istoria acestui oraş. Cu inima deschisă am propus ca împreună noi, municipiul Baia Mare, comunitatea noastră, tot ceea ce înseamnă mediul administrativ, politic din Baia Mare şi din Maramureş, să facem paşi împreună spre acest proiect. Să ne dăm mâna pentru acest proiect al băimărenilor şi al maramureşenilor. Este obligaţia noastră şi pentru trecutul acestui oraş, dar mai ales pentru viitorul municipiului Baia Mare”.
SCRIE UN COMENTARIU
Se incarca...