Administraţie

Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018-2019

13 Noiembrie, 2017
Cu multă muncă, dăruire, dragoste și aplecare față de tineri, Municipiul Baia Mare a obținut titlul de Capitala Tineretului din România 2018-2019. Titlul național este o recompensă adusă muncii depuse de o echipă de tineri ambițioși, impulsionați și susținuți de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Din dragoste pentru cetate, dar și din iubire față de România, trofeul obținut în cadrul Galei Tineretului desfășurată la finele săptămânii trecute în Bacău, vine să demonstreze faptul că tinerii sunt vocea unei comunități închegate în jurul unui primar tânăr.
 
 
Titlul de Capitala Tineretului din România a fost obținut de Municipiul Baia Mare într-un an foarte important pentru istoria țării noastre. La 100 de ani de la Marea Unire, Baia Mare va demonstra că poate să unească o patrie întreagă prin energia și vibrația tinerilor, după cum arată Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
 
 
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: „Am crezut de fiecare dată, în fiecare proiect pe care l-am gândit, l-am însuflețit și l-am prezentat băimărenilor. Am realizat împreună multe din aceste proiecte, dar încă rămân în suflet cu durerea că un proiect ireproșabil, de mare anvergură pentru România și pentru Europa, acela de a deveni Capitala Culturală Europeană în anul 2021, a fost ucis într-un mod nedrept. Le port și acum recunoștință tuturor celor din echipa mea care s-au dedicat acestui proiect.

Am adus în jurul meu tinerii inimoși ai Băii Mari, care activează și reprezintă organizațiile de tineret și împreuna, dar în respect față de spiritul lor liber, pe care mi l-am dorit necenzurat, am creat un proiect de candidatură în care am îmbinat într-un mod perfect dorințele tinerilor și viziunea mea pentru Baia Mare, pentru tineri și pentru cum un astfel de proiect poate să fie relevant pentru România. Într-un an cu valențe profund simbolice în care am avut un gând pe care l-am exprimat public ieri, acela de a da naștere unui proiect, nu doar despre Baia Mare, nu doar despre Baia Mare ca gazdă pentru tinerii care se vor simți bine aici, în capitala tinerilor din România, nu doar pentru proiectele de bună practică pe care toți le vor descoperi aici, la noi acasă, și, în special, un concept pe care îl numesc generic <<Tinerii unesc România!>>. Cu respect îmi exprim mulțumirea față de juriul larg și complex, care a dat șansa ca Baia Mare să arate cum se poate dedica României și tinerilor români într-un an simbolic, fiind Capitală a Tineretului în 2018.

Vă asigur că autoritatea locală împreună cu toți partenerii tratăm, nu doar cu maxim entuziasm, ci și cu maximă responsabilitate acest proiect care astăzi este validat și prinde viață”.

Ideea candidaturii s-a născut în urmă cu câteva luni, când doi tineri care dau o lecție de viață despre ceea ce înseamnă să își iubești orașul natal, Claudiu Mike și Erik Kosa au venit în fața primarului Cătălin Cherecheș.
 
Claudiu Mike: „Sunt unul dintre tinerii care s-a ambiţionat să dea viaţă acestui proiect. Ba mai mult, am susţinut iniţiativa avută, la început, în a depune candidatura în acest an şi de a nu amâna pe viitor o eventuală şansă în acest sens. Sunt mândru că am ajuns până aici, și sper din tot sufletul ca munca și mai ales dorința noastră de a dezvolta latura de tineret în Baia Mare să dea roade prin implementarea proiectului de tineret. Obiectivele pe care le avem sunt colaborarea dintre autorităţi locale, structuri de tineret şi mediul de afaceri pentru organizarea de activităţi şi evenimente dedicate tinerilor, plecând de la nevoile identificate în rândul lor, inclusiv prin punerea la dispoziţie a infrastructurii existente; implicarea activă a comunităţii şi stimularea participării tinerilor la viaţă socială; dezvoltarea şi asumarea de politici locale de tineret şi corelarea lor cu politicile de tineret naţionale, europene şi internaţionale; dezvoltarea infrastructurii fizice şi a resurselor umane pentru tineret. Vă asigur că domnul primar Cătălin Cherecheş, eu, dar şi colegii mei am depus tot efortul și iată că Baia Mare a devinit Capitala Tineretului din România în 2018”
 
Erik Kosa: „Baia Mare a demonstrat că poate, şi astfel a intrat în finala acestui concurs, și iată că ceea ce ne-am dorit am și obținut. UTurn Baia Mare reprezintă o întoarcere spre tineri, o revitalizare a oraşului dar si un plus mare pentru tinerii băimăreni. Am câștigat acest titlu deoarece îl meritam”.
 

Proiectul de candidatură a fost depus de către Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș, alături fiindu-le o mână de tineri voluntari care au demonstrat că pot adduce un titlu național în orașul lor.
 
Daniel Orza, președinte Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș: „Candidatura Municipiului Baia Mare pentru Capitala Tineretului din România reprezintă pentru noi un instrument perfect pentru atingerea scopului pe care ni l-am propus de la început. Baia Mare, cel mai prietenos oraș cu tinerii, din România. Suntem conștienți că avem mult de muncit pentru acest lucru însă știm că acest titlu ne va ajuta să ajugem mai repede la atingerea acestui scop. A fost un drum lung până acum, însă ne așteaptă și mai multă muncă dar și aspecte pe care să le schimbăm în bine atât în Baia Mare cât și în România.”
 
Diana Sabo, vicepreședinte Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș: „Această oportunitate de candidatură a venit exact în momentul în care noi, cei din mediul ONG simțeam nevoia să ne unim forțele mai mult decât am făcut-o până acum, să lucrăm într-un sistem integrat pentru a crește impactul proiectelor noastre în comunitate. Acest program, prin parteneriatul cu autoritatea locală și instituțiile care îl susțin, este cel care stă la baza misiunii acestei candidaturi: Transformăm Baia Mare prin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunității.”
 
Raul Drența, secretar general Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș: „Această candidatură ne-a oferit, în primul rând, contextul de a lucra împreună mai strâns, fie că a fost vorba de ONG-uri de tineret, specialiști în domeniu, autorități locale sau tineri. Prin acest proces am putut să luăm contact cu un număr mult mai mare de tineri decât reușeam, în mod normal, prin proiecte și activități. Asta a fost, bineînțeles și o provocare, pentru ca a trebuit să asigurăm caracterul participativ în toate etapele realizării candidaturii, însă cred că echipa a facut față foarte bine situației și, in prezent, putem spune sa această candidatură a fost conturată de tineri pentru tineri.”
 
În cadrul Galei Tineretului din România, desfășurată la finele săptămânii trecute la Bacău, Municipiul Baia Mare nu a obținut doar titlul de Capitala Tineretului din România 2018-2019. La trei categorii ale competiției, ONG-urile băimărene au reușit performanța de a aduce trofeul acasă. Este vorba despre locul I la secțiunea internațional obținut de Team for Youth Association, locul I la secțiunea sport, revendicat de Baia Mare Beach Handball Challenge și locul I la secțiunea voluntariat, obținut de Asociația DEIS. La gala de la Bacău au fost prezente și Noemi Vida, viceprimarul Municipiului Baia Mare și Lia Mureșan, secretarul Municipiul Baia Mare.
 
Baia Mare îşi va desfăşura mandatul în perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019. Pe lângă titlul de Capitala Tineretului din România, Baia Mare a câştigat şi premiul în valoare de 50.000 de Euro, oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului național Capitala Tineretului din România. Acest premiu reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător al titlului, dar și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare.
 
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: „Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor noștri, celor care au avut încredere în mine, în tineri și în acest proiect, lui Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, președinților organizațiilor politice din Maramureș, PSD, PNL, UDMR, PMP și Coaliția pentru Baia Mare, operatorilor economici din Baia Mare și Maramureș, unităților de învățământ, organizațiilor non-guvernamentale de mare prestigiu, precum Hope and Homes for Children, instituțiilor deconcentrate, și, cu siguranță, în primul rând tinerilor băimăreni care ne-au fost alături și au crezut în puterea care se naște doar din iubire pentru Baia Mare”
Se incarca...