Ziua Imnului Național al României - manifest pentru dreptul de a putea fi mândri de simbolurile și valorile noastre naționale!

29 Iulie, 2022
 
 
Ni se tot induce în ultima vreme ideea că naționalismul ar fi ceva supraapreciat, demodat, greșit. De parcă ar putea fi greșit să îți iubești țara și neamul, să îți apreciezi valorile și să te mândrești cu tot ce au România și românii mai bun! Unii se simt rușinați că sunt români, iar asta este deosebit de grav. Eu sunt extrem de mândru de români, de faptul că sunt român, de România! Avem, desigur, multe sincope în multe domenii importante, mereu au fost, sunt și vor fi. Și, dacă ați analiza în amănunt și în curtea altora, indiferent de națiune, ați vedea că nicăieri nu umblă câinii cu colacii în coadă! Peste tot sunt și uscături, la fel și în România, important e dacă reușim să vedem codrii verzi și falnici de aceste vreascuri care nu ne definesc. Diferența este fix aici: unii sunt mândri și nu permit nimănui să le jignească țara și neamul, pe când noi...permitem tuturor să ne jignească, să ne judece și poate ne mai și simțim prost că în sinea noastră simțim totuși un sentiment de iubire și mândrie față de România și concetățenii noștri.

Sărbătorim anual, pe 29 iulie, Ziua Imnului Național. Simbol al unității Revoluției Române de la 1848, "Deșteaptă-te, Române!" a fost interzis timp de jumătate de secol de către regimurile dinainte de 1989, fiind proclamat imn național al României în 1990. Alături de tricolor, stema țării și sigiliul statului român, imnul este un simbol național care îndeamnă la patriotism și iubire de neam, un puternic mesaj de libertate care ne însuflețește și ne provoacă emoții de fiecare dată când îl intonăm.

În perioada copilăriei, pe parcursul anilor care au trecut de atunci, dar și acum, la vârsta maturității, la auzul imnului național reacția mea, și sunt ferm convins că și a dumneavoastră, este de fiecare dată aceeași: un fior îmi cuprinde întreg trupul până ajunge la suflet, declanșând lacrimi de bucurie și de mândrie. Mândria de a fi român, bucuria iubirii necondiționate pentru neamul meu și pentru România! Nu permit nimănui să știrbească această mândrie, această bucurie și cred cu tărie că dacă am fi cu toții stricți cu privire la valorile și simbolurile noastre, să nu permitem nimănui să le atingă nici măcar cu o vorbă, situația ar sta altfel în țara noastră!

"Deșteaptă-te, Române!", "acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte", "să dăm dovezi la lume/că-n aste mâni mai curge un sânge de roman” sunt versuri extrem de actuale și care trebuie să ne inspire, să ne ofere ambiția și puterea de a demonstra în fața noastră și a copiilor noștri, dar și lumii întregi că noi, românii, suntem un popor harnic și liber, cu respect față de trecut și determinați să creionăm un viitor mai bun. Pentru că puterea de a schimba destinul nostru și al țării se află în fiecare dintre noi.

Astăzi, să ne aducem aminte de patriotismul şi spiritul de sacrificiu al generaţiilor trecute, de eroii care s-au jertfit pe parcursul timpului pentru noi, pentru libertatea şi pentru integritatea ţării noastre. Un îndemn pentru generațiile actuale, o moștenire pe care trebuie să o prețuim și să o predăm mai departe celor care vor veni după noi. Pentru că înainte de toate, iubirea de țară și de neam este temelia unui viitor mai bun. Pentru români, pentru România!
 
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheş
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...