Ziua Artistului Plastic Băimărean: sculptorul Marcel Stanciu distins cu titlul Artistul Anului; Pavel Alin Hereș distins cu Premiul Primarului Municipiului Baia Mare

06 Mai, 2021
Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare:
 
“Sunt bucuros că am avut oportunitatea să mă întâlnesc astăzi, 5 mai, cu artiștii și cu iubitori de frumos în acest spațiu sacru al municipiului Baia Mare, Colonia Pictorilor, unde se află una dintre rădăcinile solide ale orașului nostru, de unde a pornit principalul simbol al acestui oraș. De câte ori pășesc în acest spațiu simt o anumită controversă, bucurie și deopotrivă tristețe. Tristețea ține de ceea ce am uitat noi ca și comunitate timp de zeci de ani din istoria și parcursul Centrului Artstic din Baia Mare, modul în care am uitat până acum câțiva ani, într-o manieră care nu ne onorează ca și comunitate, de cei care au pus bazele Școlii de Pictură de la Baia Mare, dar și pe cei care au consolidat parcursul artistic, cultural, unic în spațiul est - european. Pe lângă cei care au scris istoria acestui loc, îmi doresc foarte mult să îi respectăm pe artiștii contemporani, inclusiv pe cei care au plecat recent printre stele.
 
Am propus conducerii Uniunii Artiștilor Plastici filiala Baia Mare și colegilor mei din autoritatea locală să onorăm in perioada imediat următoare câțiva artiști cu titlul de Cetățeni de Onoare și am să mă refer deocamdată doar la câteva nume, cu mențiunea că aștept propuneri din partea celor din această frumoasă familie a creatorilor pentru a completa această listă. În acest fel, onorându-i pe ei, ne onorăm de fapt pe noi: Tiberiu Alexa, omul care este considerat flacăra vie a continuității Centrului Artistic Baia Mare, a cărei rădăcină a consolidat-o, fostul meu profesor; Ioan Anghel Negrean; Kovacs Bertalan; Ilie Cămărășan; Mihai Olos; Aurel Dan; Bitay Zoltan; Mircea Bochiș; Ioan Marchiș; Walter Friedrich.
 
Am instituit în urmă cu câțiva ani Premiul Primarului Municipiului Baia Mare, oferit anual de Ziua Artistului Plastic. În acest an, premiul meu, fiind un gest personal, îl dăruiesc unui artist plastic tânăr, pentru că trebuie să insuflăm și curaj, dar îmi doresc și să recunoaștem valoarea celor care sunt și prezentul, dar cu siguranță și viitorul. Este vorba despre un artist cu un talent remarcabil, care pe lângă creație s-a implicat și în mediul academic. Doctor în arte vizuale, cu participări la manifestări științifice expoziționale în țară și în străinătate, organizator de evenimente culturale și artistice, autor al unor lucrări științifice în publicații de profil: Pavel Alin Hereș.
 
În cadrul manifestărilor organizate astăzi sub egida Ziua Artistului Plastic Băimărean, sculptorul Marcel Stanciu a fost distins cu Premiul Artistul Anului.
 
În încheiere, țin să subliniez că tot ceea ce am realizat la Colonia Pictorilor, la Colegiul de Arte, la Galeria unde își au ateliere artiști plastici lângă Câmpul Tineretului, Piața Cetății, Galeria de Arte din centrul orașului, tabere de artă, evenimente de importanță națională și nu numai, având alături doar doi - trei oameni care au crezut în mine și care iubesc cu adevărat orașul, astăzi ar fi proiecte neînțelese de mediul politic local. Cu același entuziasm, chiar dacă ar fi poate umilitor, aș spulbera și astăzi orice barieră ridicată în calea proiectelor culturale și educaționale”
 
Se incarca...