Respect și prețuire pentru eroii modești ai României, veteranii de război

29 Aprilie, 2022
 
Contextul actual ne îndeamnă, mai mult ca oricând, să privim în urma noastră, la predecesorii noștri, la istoria care ne învață că nicicând războaiele nu au adus nici un beneficiu oamenilor. În același timp, situațiile dificile, momentele de cumpănă ale națiunii noastre, luptele pe care le parcursul vremii le-am avut de dus pentru a ne continua drumul spre independență și pentru a ne proteja libertatea, cern, spre apreciere, oameni și fapte care sunt reale exemple pentru generațiile actuale.

Avem datoria de a ne aduce aminte și de a preda mai departe adevăratele lecții de iubire de țară și de oameni: veteranii de război ai României, unii pe care avem onoarea încă de a-i avea lângă noi, pe alții îi purtăm doar în amintiri și în suflet. Puțini mai sunt cei cărora astăzi putem să le mulțumim că sunt eroii noștri, chiar dacă pe majoritatea nu îi cunoaștem și nu știm că ei au fost dispuși să facă sacrificiul suprem pentru integritatea și libertatea noastră. Alții au plecat spre ceruri, lăsând în urmă exemplul unor valori pe care nu mulți le mai împărtășesc astăzi.

De la veterani avem privilegiul de a învăța cu adevărat ce înseamnă iubirea de semeni, de țară, o iubire pură și puternică, dezinteresată și demnă de predat generațiilor care urmează după noi.

Pe cei care mai sunt printre noi nu îi vedem, din păcate, pe la televizor. Poate rar, în imagini de la manifestările de Ziua Veteranilor, cam singurul eveniment unde mai primesc atenția autorităților. Chiar dacă au toate motivele să se mândrească, sunt modești, retrași, își duc cu demnitate și anii senectuții. Din ce în ce mai puțini...

Se sting cu aceeași demnitate pe care au dovedit-o în timp, în liniște și modestie. Păcat că România nu știe să își respecte adevărații apărători.

Am privilegiul astăzi de a transmite tuturor veteranilor de război mesajul de prețuire a întregii comunități băimărene, alături de cele mai alese urări de sănătate! Respect și prețuire! Celor trecuți în eternitate, un pios omagiu, alături de un gând de consolare familiilor pe veșnicie îndurerate!
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...