Primarul Cătălin Cherecheș dispune măsuri ferme pentru prevenirea unei potențiale epidemii cu Coronavirus

27 Februarie, 2020
 
Autoritatea Publică Locală a Municipiului Baia Mare ia măsuri ferme și imediate pentru prevenirea potențialelor îmbolnăviri cu Coronavirus. La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș a fost convocată în 26 februarie ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia au fost stabilite măsurile care vor fi luate de îndată, astfel încât să fie prevenite eventualele îmbolnăviri cu Coronavirus, iar cetățenii municipiului Baia Mare să poată apela în caz de nevoie la ajutor specializat.
 
În calitate de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, primarul Cătălin Cherecheș a cerut și a obținut acordul celor prezenți pentru constituirea unui grup local de intervenție rapidă care va lua măsurile necesare în situația unei evoluții mai accentuate a infecțiilor cu Coronavirus. S-a dispus efectuarea unor controale de sănătate specializate în colectivitățile mari, atenție sporită la tot ceea ce înseamnă igienizarea unităților de învățământ, dar și a locurilor unde își desfășoară activitatea un număr mare de persoane. S-a cerut de asemenea ca fiecare instituție implicată și abilitată să acorde atenție sporită unei corecte informări a publicului larg cu privire la tot ceea ce înseamnă protejare împotriva virusului.
 
" Am decis constituirea unui grup local pentru acţiune rapidă în situaţia agravării, respectiv a unei evoluţii mai abrupte a infecţiilor cu coronavirus. Un grup din care fac parte reprezentanți ai unităților sanitare dar nu numai, pe care îl voi coordona personal și care va putea lua decizii rapide, dacă va fi cazul. Am solicitat ca acest grup să facă verificări la nivelul unităţilor şcolare, al societăţilor comerciale cu număr mare de angajați, la nivelul instituțiilor care desfăşoară activităţi pentru cetăţeni, respectiv activităţi cu caracter comercial și aplicarea măsurilor de prevenție, astfel încât cetățenii să știe ce au de făcut pentru a se proteja în momentul apariţiei unor infecţii cu acest virus în judeţul Maramureş sau în municipiul Baia Mare Din punctul nostru de vedere, al Municipiului Baia Mare, la spitalul TBC avem o zonă de carantinare pe care o putem pune la dispoziţie pentru pacienţi, iar cei de la Serviciul de Ambulanţă au disponibilizat autoutilitare, respectiv ambulanţe care să fie dedicate, la nevoie, transportului pacienților. În plus, la Spitalul de Boli Infecțioase există o zonă special destinată pentru tratarea și asigurarea asistenței medicale în astfel de cazuri, dar și cantitatea necesară de medicamente, materiale sanitare și echipamente de protecție, atât pentru personal, cât și pentru potențialii bolnavi.
 
Pentru că intrăm în zona manifestărilor de 1-8 Martie cred că ar fi foarte util să le punem în vedere organizatorilor acestor tipuri de manifestări să țină cont de tot ceea ce înseamnă măsuri de prevenție. Am solicitat și reprezentanților societății de transport public în comun Urbis SA să prezinte modul în care dezinfectează după fiecare cursă sau la un anumit interval de timp mijloacele de transport, dar și sporirea măsurilor de prevenție în cazul locuințelor sociale și a centrelor de tranzit de care dispune Baia Mare. Pe cei de la Poliția Locală i-am însărcinat cu preluarea listelor cu cetățenii care se întorc din străinătate și care ar trebui să se autoizoleze la domiciliu, urmând să fie efectuate verificări în acest sens. Este un lucru obligatoriu pentru fiecare cetățean care se află într-o astfel de situație și vreau să fim siguri că nu există nici un fel de derapaj al unei persoane care să pună în pericol alți cetățeni.
 
“La ora actuală toate persoanele care au intrat în țară de la data instituirii carantinei în Italia, sunt izolate la domiciliu. Sunt sunate zilnic de către personalul Direcției de Sănătate Publică, monitorizate în ceea ce privește temperatura și le este recomandat în cazul în care este necesar să solicite venirea la domiciliu a medicului de familie. În ceea privește prevenirea apariției infecțiilor în unitățile de învățământ, personalul medical din cabinetele școlare stă la dispoziția tuturor celor care solicită ajutor, iar în plus avem stabilite două linii telefonice directe deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pentru informații de specialitate, indiferent dacă acestea sunt cu caracter preventiv sau curativ” a arătat Carmen Sima –director executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Maramureș.
 
Măsuri urgente de control și prevenție în toate unitățile de învățământ pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Coronavirus 

Tot pentru prevenirea apariției unor îmbolnăviri cu Coronavirus directorii tuturor unităților de învățământ din municipiu au fost și ei convocați în ședință de urgență. Primarul Cătălin Cherecheș le–a cerut responsabilitate maximă cu privire la măsurile care trebuiesc aplicate cu fermitate în această perioadă, dar mai cu seamă a subliniat necesitatea efectuării cu rigurozitate a activităților de dezinfecție și sterilizare a tuturor incintelor în care se desfășoară activități cu și pentru elevi.
 
“Am convocat toți directorii de școli, grădinițe, licee și colegii din Municipiul Baia Mare tocmai în ideea de a de a vedea care este situația cel puțin declarativ din partea domniilor lor, după care vom face o verificare a tuturor unităților de învățământ, vom schimba soluțiile utilizate în procesul de igienizare a spațiilor și nu în ultimul rând vom face tot ce este necesar pentru ca în fiecare clasă să existe dozatoare cu soluții pentru dezinfectarea mâinilor în cel mai scurt timp”– a mai spus primarul Cătălin Cherecheș.

 
 
Se incarca...