Primarul Cătălin Cherecheș coordonează acțiunile Comandamentului de iarnă

18 Ianuarie, 2018

În noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2018 am avut parte de o nouă repriză de iarnă autentică. Au căzut precipitații sub formă de ninsoare într-o cantitate apreciabilă. Încă de la primele ore ale dimineții primarul Cătălin Cherecheș a luat primele măsuri în cadrul Comandamentului de iarnă pentru ca acțiunea de îndepărtare a zăpezii de pe străzile din municipiu să se desfășoare în condiții normale. Seara, primarul Cherecheș a fost prezent din nou pe străzile Băii Mari și la centrul de comandă de la Urbis. Astfel, la primele ore ale dimineții, bulevardele erau curățate la negru, utilajele fiind poziționate la acțiuni pe străzile secundare ale orașului.

La orele prânzului pe 16 ianuarie a fost convocat Comandamentul de iarnă la care au participat factorii responsabili de la nivelul administrației publice locale și societățile care asigură deszăpezirea în Baia Mare.
 
Primarul Cătălin Cherecheș a centralizat tot ceea ce înseamnă acțiunile de deszăpezire de la nivelul Băii Mari: de la stocurile de sare la numărul și felul utilajelor, orarul și traseele mașinilor care urmau să acționeze pe străzile din Baia Mare, numărul oamenilor implicați la înlăturarea zăpezii de pe poduri și din zona gurilor de scurgere a apelor.

Stocuri de sare suficiente depozitate în 5 zone ale municipiului

Având în vedere faptul că drumurile și străzile erau curate și uscate, temperaturile fiind negative, responsabilii cu desăpezirea s-au concentrat pentru ca stocul de sare și nisip să fie unul bun. Atât la depozitul mare de la Urbis, cât și în alte 4 puncte din oraș (Șincai BRD, Independenței, Caragiale și Unirii) erau depozitate in jur de 168 de tone de sare, respectiv încă 32 de tone pe cele 4 puncte din oraș. Pe de altă parte, la nivelul străzilor în pantă mai erau depozitate 36 de tone de sare și nisip. În aceste condiții, la orele serii, când a început să ningă puternic, utilajele erau pregătite din toate punctele de vedere pentru intervenție. O atenție deosebită a fost acordată zonelor Ferneziu – Firiza și Valea Borcutului, zone cu un anumit specific al drumurilor și străzilor și unde s-a acționat cu un grad sporit de atenție. Dacă în anii anteriori se aștepta încetarea căderii de precipitații, de data aceasta s-a acționat din momentul în care s-a depus un strat de zăpadă la care s-a putut interveni. Astfel, utilajele au acționat cu lamele din dotare și cu începere de la ora 4.00 a zilei de 16 ianuarie s-a trecut la împrăștierea de material antiderapant (sare și nisip). Și în zilele următoare stocurile de sare și nisip vor fi refăcute, urmând a fi aduse circa 300-400 de tone de sare, asta și în funcție de necesități și de meteogramă.

Circa 25 de utilaje au acționat toată noaptea pentru curățarea străzilor din Baia Mare

Pe parcursul întregii nopți de 16 ianuarie s-a acționat cu 24 de utilaje pe străzile din municipiu. Au fost angrenate 8 mașini de tonaj greu 8x4, 6 mașini de tonaj mediu 8x4, 6 utilaje de tonaj mic și 4 ATV-uri, toate având și dispozitive de împrăștiere de material antiderapant. În cursul dimineții de 17 ianuarie au acționat și 30 de oameni de la Drusal care au degajat zăpada depusă la trecerile de pietoni, 20 de oameni care au acționat la podurile din municipiu și la unele locuri de joacă și alți 6 oameni și un inginer de la Vital care, începând cu ora 5.30, au verificat și degajat gurile de scurgere din zona centrală a muncipiului (str. Șincai, str. 22 decembrie, str. Culturii, bdul Unirii și bdul București).

La primele ore ale dimineții de ieri, pe bulevardele din Baia Mare se circula normal

Efortul depus pe parcursul întregii nopți de 16 spre 17 ianuarie s-a văzut la primele ore ale dimineții. Astfel, pe bulevardele mari drumul era la negru, circulația se desfășura în condiții normale, de iarnă. S-au depus eforturi ca pe străzile adiacente unităților de învățământ zăpada depusă peste noapte să fie îndepărtată. Se așteaptă și în următoarele zile să mai cadă ninsori și lapoviță. Factorii responsabili sunt pregătiți să intervină unde este nevoie. Și pe parcursul zilei de ieri s-a acționat cu utilaje pe străzile secundare și în cartierele din municipiu pentru ca zăpadă să fie îndepărtată. 
Se incarca...