Primarul Cătălin Cherecheș: Sunt onorat pentru că am fost din nou împreună cu oameni speciali ai comunității noastre cu ocazia manifestării dedicate lor sub egida Ziua Artistului Plastic Băimărean

06 Mai, 2023
Când am pășit astăzi în Colonia Pictorilor am avut parte de unul dintre cele mai emoționante momente pe care le-am trăit aici, pe parcursul vremii.

Am primit invitația la vernisajul soților Crăciun, doi artiști veritabili ai orașului nostru, care mi-au fost și profesori, din partea nepotului lor și, astfel, am realizat în cel mai frumos mod cu putință că acest spațiu sacru, care are cu certitudine trecut și prezent, la fel de sigur are și viitor! Ținând cont de eforturile pe care le-am depus pentru a salva acest loc sacru, acest simbol al orașului nostru, tocmai din dorința de a oferi Coloniei și un viitor, nu pot decât să mă bucur sincer. Am toată recunoștința pentru artiștii plastici băimăreni, de la cei care au susținut proiectul nostru și până la cei care s-au împotrivit și care nu au făcut altceva decât să ne ambiționeze și mai mult.

Le mulțumesc tuturor artiștilor plastici care duc mai departe acest simbol vital al nostru, al tuturor, Școala de Pictură de la Baia Mare, prin creația lor. Elevilor și profesorilor de la Colegiul de Arte le mulțumesc, de asemenea, pentru modul în care alimentează și energizează toată aceată amplă mișcare artistică și culturală a municipiului Baia Mare.

Anual, în data de 5 mai, scoatem în evidență și celebrăm un artist plastic prin conferirea titlului de Artistul Plastic al Anului. De data aceasta am avut onoarea să ofer acest titlu onorant și premiul aferent unui artist absolut remarcabil: pictorul Dorel Topan.

Dorel Topan este maramureșean de-al nostru, născut în Sălsig. Peste câteva zile, în 10 iunie, își va aniversa ziua de naștere. O parte dintre studii le-a finalizat în Baia Mare, specializându-se apoi în Timișoara, iar pentru activitatea sa expozițională ar trebui să scriu un roman pentru a cuprinde cele mai importante evenimente. Pe lângă că este un pictor renumit și recunoscut, Dorel Topan excelează și pe partea de scenografie, lucrând și în teatru, a pictat biserici, și-a adus contribuția și la activitatea muzeală, dar cel mai important aspect pentru mine ca primar este faptul că astăzi Dorel Topan predă la Colegiul de Arte. Mă bucur teribil pentru acest lucru, pentru că mi se pare unul dintre cele mai relevante roluri ale sale: de a inspira și șlefui noi generații, tinere talente care pot și vor duce mai departe una dintre cele mai frumoase moșteniri și simboluri pe care Baia Mare le are.

Pe lângă valoarea sa ca artist și ca om, lucruri pe care nu le poate nimeni contesta, artistul Dorel Topan este și de o modestie rar întâlnită în această lume. Chiar dacă activitatea și creația sa ar fi meritat premiate în trecut cu acest premiu, Dorel Topan a fost surprins când l-am invitat să îi confer astăzi titlul. A dedicat acest premiu colegilor săi artiști și, dacă mai era cazul, prin acest gest a subliniat încă odată faptul că înainte de toate este un OM. Îl felicit și îi mulțumesc pentru creația sa, dar mai ales pentru incontestabila contribuție adusă artei băimărene.
 
 

Dr. Ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...