Primarul Cătălin Chereches: Să ne aducem aminte cu respect de marii români care au generat Mica Unire, primul pas spre România

24 Ianuarie, 2023
 
Într-un context politico-economic care generează din ce în ce mai multă nemulțumire în rândul cetățenilor, pe bună dreptate, după zeci de ani de când suntem teoretic liberi, dar practic tragem la căruța altora, se simte mai mult ca oricând nevoia unor lideri cum România a mai avut, însă, în trecutul îndepărtat. Oameni cu coloană, onoare, moralitate, corecți și dornici să unească, nu să dezbine, să construiască, nu să prăduiască, să consolideze și să dezvolte, nu să pună pe butuci și ceea ce alții au realizat înaintea lor.

Noi, românii, ar trebui astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române să sărbătorim în respect unii față de ceilalți. Fără ură, cu iubire și înțelegere. Mica Unire ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți. De determinare, respect, toleranță și încredere în cei de lângă noi. Este un moment în care conducătorii de astăzi au obligația să înceteze să ne dezinformeze, să înceteze să se gândească doar la ei și partidele lor, să înceteze să respecte mai mult străinii decât românii, să înceteze să se pună în genunchi în fața mai marilor Europei și a lumii, să înceteze să sacrifice destine pentru a-și satisface orgolii și răzbunări mărunte. Să înceapă, în al doisprezecelea ceas, să devină adevărați oameni de stat, adevărați români într-o țară cu oameni iubitori și demni.

În urmă cu 164 de ani avea loc unirea Moldovei cu Țara Românească, un prim eveniment major care a dus la formarea statului național unitar. Acest pas se leagă strâns de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, unul dintre marii români cu care și astăzi ne putem mândri cu adevărat. Un om care a avut un curaj nebun. Un vizionar, un român care a avut tăria de a-și urma visul în pofida împotrivirilor de care a avut parte. A gândit, a simțit, a trăit și acționat pentru unitatea românilor, pentru reforme atât de necesare în domenii majore, dar mai ales pentru dezvoltarea țării.

Pentru mine ca om, dar mai ales ca primar, personalitatea și activitatea lui Alexandru Ioan Cuza sunt exemple demne de urmat. Mi-aș dori să regăsesc astăzi valorile de care a dat dovadă, în guvernanți, în personajele care se află în conducerea statului român. În toate structurile administrative naționale și locale, este nevoie de vizionari, în toate domeniile majore începând de la clasa politică, administrație, instituții ale statului și tot ce ține de gestionarea acestei țări.

E nevoie de spirit civic, de unitate, de respect și iubire, de spirit de sacrificiu, de încredere și speranță. Să fim dispuși să facem pașii curajoși pe care în ultimii ani alții nu au avut curajul să îi facă. Să îndrăznim să sperăm, să credem, să fim dispuși să punem umărul pentru dezvoltarea comunităților noastre și, prin asta, pentru integritatea și dezvoltarea continuă a României.
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheş
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...