Primarul Cătălin Cherecheș: M-am opus majorării tarifelor Drusal pentru salubrizarea menajeră! Le mulțumesc consilierilor locali care au înțeles demersul meu și au respins dublarea tarifelor pentru salubrizarea menajeră!

13 Mai, 2022
 
 
În plenul ședinței de astăzi a Consiliului Local am avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre în care Asociația Județeană pentru Gestiunea Deșeurilor, coordonată de Consiliul Județean, solicita majorarea tarifelor pentru salubrizare menajeră în Baia Mare și în localitățile din zonă.
 
Sunt recunoscător aleșilor locali care au susținut inițiativa mea și au votat împotriva majorării. Demersul vine in completarea inițiativelor mele prin care îmi doresc să scăpăm de blestemul la care suntem supuși
din 2020 de când Primăria a fost obligată să predea gestionarea salubrizării menajere forurilor județene.
 
Toată curățenia pe care am făcut-o în Baia Mare timp de câțiva ani a disparut în ultimii doi ani de când suntem obligați să asistăm la batjocura operatorului de salubrizare care ne este livrată nouă, băimărenilor, zilnic, pe mulți bani.
 
Voi reveni cu detalii pe care trebuie să le știți, dar acum vă spun doar că în doi ani am plătit 10 milioane de euro pentru a ne simti zi de zi "îmbălsămați" în gunoaie. Din 2016 au început prin acțiunile Drusal loviturile parșive la adresa mea. Îi rog încă o dată să lase în pace orașul și să mă ucidă pe mine, dacă scopul grupării lor politico - economice îmbălsămate în gunoi, gestionat prin sisteme informatice și galopând pe drumuri și pasaje iluzorii, este Cătălin.
 
Totuși, oamenii ăștia sunt chiar lipsiți de Dumnezeu?! Băimărenii merită să trăiască în curățenie, să beneficieze de un serviciu de salubrizare menajeră la standarde înalte și cu un cost redus.
Demersul meu, de respingere a majorării tarifelor pentru salubrizare, ține de respectul pe care îl avem față de cetățeni și de modul în care ne manifestăm în raport cu entități publice sau private care gestionează, respectiv prestează cel mai important serviciu public pe care îl oferim cetățenilor, respectiv salubrizarea menajeră.
 
Știm foarte bine toate mârșăviile prin care am trecut la sfârșitul anului când operatorul în mod nelegal a abandonat serviciul de salubrizare. Dar nu au abandonat contractul de depozitare a deșeurilor pe care îl gestionează Consiliul Județean Maramureș, obiectul contractului fiind gestionarea depozitului ecologic de la Fărcașa, care nu există…

Știm la fel de bine că, în raport cu licitația inițială de unde a reieșit un cost de 100 lei pe tonă, astăzi avem un cost de 500 lei fără nici un fel de justificare legală, respectiv fără să fi trecut această majorare printr-un filtru legal al unei licitații, al unui parcurs competitiv așa cum era normal.
 
Mai mult, avem o situație, din punctul meu de vedere, neclară, greșită, chiar cu un anumit caracter de nelegalitate, raportat la solicitarea societății Drusal de majorare a tarifelor pentru colectarea și transportul deșeurilor reciclabile, pentru colectarea și transportul deșeurilor în amestec, respectiv cele menajere. Iar majorările solicitate au fost substanțiale: de la 83 lei la 190 lei pentru menajer, de la 270 lei pe tonă la 536 lei pe tonă pentru deșeurile reciclabile.
 
Raportat la motivul pentru care am propus respingerea majorării tarifelor: în primul rând, societatea Drusal invocă un procent de 33% ca și cantitate de deșeuri reciclabile pe care le-a extras din totalul deșeurilor colectate pe raza municipiului Baia Mare, când în realitate acest procent nu depășește 10%.
 
Toate calculele pe care le-au invocat în “studiul” economic pe care l-au prezentat fac referire la acest procent de 33% și nu la procentul real de 10%, ceea ce bineînțeles că denaturează întreaga logică a solicitării pe care Drusal o are pentru majorarea acestor tarife.
 
Au uitat să construiască 36 de platforme îngropate de colectare a deșeurilor, au uitat să curețe, să repare punctele de colectare, au uitat să plătească redevența aferentă contractului, au întârziat un an distribuirea pubelelor, au înlocuit campaniile media pentru promovarea utilității colectării selective cu campanii de denigrare. Cine sunt uitucii? Operatorul și cei care au obligația să verifice respectarea contractului. Noroc că noi le-am plătit 10 milioane euro în 2 ani…
 

 
Se incarca...