Primarul Cătălin Cherecheș: Baia Mare dezvoltă relații economice cu China: am semnat un protocol de colaborare prin care susținem mediul de afaceri local și implicit comunitatea băimăreană

11 Septembrie, 2022
 
 
"Am fost onorat să reprezint comunitatea băimăreană la întâlnirea care a avut loc astăzi cu o delegație oficială din China. Scopul întâlnirii: dezvoltarea relațiilor economice între municipiul Baia Mare și municipiul Ningbo din China, reuniunea fiind organizată de către Camera de Comerț și Industrie România - China, filiala Maramureș. Ne interesează identificarea producătorilor și a comercianților autohtoni din domeniul agroalimentar, care doresc să își promoveze și exporte produsele autentic românești în China. Pentru a fi totul cât mai oficial, am semnat astăzi și un acord cadru de colaborare.

Suntem onorați ca și comunitate băimăreană și maramureașeană să avem între noi reprezentanți ai poporului chinez, din orașul Ningbo. Le mulțumesc pentru că astăzi, în a 11-a zi din periplul pe care îl fac prin Europa de Sud-Est, s-au oprit în Baia Mare. Deși suntem considerați, la nivel politic, din Europa de Est, noi suntem în centrul Europei și nu în Europa de Est. Europa de Est se termină la Urali. Acest lucru ne poate transforma într-o punte de legătură foarte bine consolidată între tot ceea ce înseamnă vestul Europei și zona asiatică, pentru că suntem într-o poziție strategică, între Ungaria, Ucraina și România. Așadar noi, municipiul Baia Mare, ne oferim să fim această punte de legătură, acest punct strategic între Europa și Asia.
 
După investiții importante realizate cu capital chinez la 150 de km de Baia Mare, la Debrecen/Ungaria, vorbind despre un proiect de dezvoltare de ordinul miliardelor de euro, o continuare sau un nou pas strategic al investițiilor chineze în această zonă a Europei mi-aș dori să fie Baia Mare.
 
Simt nevoia să repet: Baia Mare și România nu se află în Europa de Est, ci în Europa Centrală, considerând Rusia parte a Europei și fiind geografic, cultural si istoric estul Europei.

Sunt convins că după o perioadă tulbure din perspectiva politică, geostrategică și geopolitică, ne vom reașeza și din punct de vedere economic, într-o formulă echilibrată, astfel încât Asia și Europa, incluzând bineînțeles China și Rusia, să fie partenerii noștri consolidați și strategici. Atât ai României, cât și ai actualei Uniuni Europene.

Am convingerea că ceea ce am realizat noi astăzi, prin semnarea acestui protocol, este și un model pentru Guvernul României, astfel încât să se apropie mai mult de Statul Chinez, de oportunitățile pe care le putem dezvolta împreună cu China. Să reconsolidăm parteneriatul, prietenia istorică dintre popoarele noastre, cu impact punctual și intens în economie, cultură, educație.

Vreau să le mulțumesc membrilor comunității de afaceri din Baia Mare și din Maramureș pentru prezența la această întâlnire. Am transmis oaspeților noștri chinezi să aibă toată încrederea în reprezentanții mediului de afaceri prezenți. Sunt oameni care reprezintă companii și afaceri relevante pentru municipiul Baia Mare, pentru județul Maramureș și pentru România. Sunt oameni cu idei inovative, oameni care au depus foarte mult efort pentru a ajunge la acest nivel și pe care îi recomand cu foarte multă căldură, entuziasm și cu foarte multă încredere.

Legat de dezvoltarea Aeroportului Internațional Baia Mare (Maramureș) mi-am permis să fac o remarcă. Aș dori dezvoltarea aeroportului prin parteneriate sau asocieri strategice, într-un mod formal, legal, competitiv, și de ce nu, dacă aș fi președintele Consiliul Județean, aș invita într-o astfel de asociere Air China, gândind dezvoltarea aeroportului ca un hub de transfer comercial strategic între Asia și Europa. Eu aș deschide porțile unui parteneriat, unei asocieri, unde să invităm Air China sau alți investitori globali, să fie co-proprietari ai acestui aeroport, respectiv dezvoltatorii unuia dintre cele mai mari infrastructuri cargo din Europa, îmbinând facilitățile de transport aviatic cu cele rutiere și cu cele feroviare."
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș 
Primarul Municipiului Baia Mare 
 
Se incarca...