Primarul Cătălin Cherecheș: Am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pe ordinea de zi fiind câteva probleme de interes major pentru comunitatea băimăreană

30 Iunie, 2022
 
"Am convocat, în 29 iunie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pe ordinea de zi fiind câteva probleme de interes major pentru comunitatea băimăreană:
 
1. Analiza situației generate de lucrările de reparații de la Barajul Strâmtori Firiza
2. Prognoza meteo și perioada caniculară – măsuri dispuse pentru a veni în sprijinul băimărenilor
3. Măsuri dispuse cu privire la salubrizarea menajeră și cea stradală pe teritoriul municipiului Baia Mare
4. Situația generată de nerespectarea de către societatea Drusal a obligației de relocare a deșeurilor amplasate pe raza comunei Groși, respectiv la limita administrativă cu municipiul Baia Mare, dar și pe strada Oborului și măsurile pe care le luăm
5. Situația cu privire la Planul urbanistic zonal propus spre aprobare Municipiului Baia Mare pe amplasamentul fostei halde de steril de la Meda
6. Situația activității desfășurate de entități economice necunoscute autorității locale pe raza fostei uzine Romplumb.
 
Pentru cei interesați, dezvolt în rândurile care urmează, punctual, fiecare problemă în parte.

Înțeleg utilitatea lucrărilor de decolmatare, reparații, pe care Apele Române le desfășoară la Barajul Strâmtori Firiza. Înțeleg că aceste tipuri de lucrări nu au fost efectuate probabil de la construirea barajului și până acum. Consider că autoritățile care au avizat această intervenție au luat toate măsurile și au evaluat întregul impact. Am solicitat Apelor Române, în numele Comitetului Local pentru Situații de Urgență să ne prezinte în 24 de ore un raport în care să prezinte inclusiv impactul pe care îl au astfel de activități și care este, care va fi evoluția până la normalizarea situației, până la aducerea la cotă a nivelului apelor la Barajul Strâmtori Firiza. Voi reveni cu o poziție oficială amplă după ce voi primi acest raport și vă voi vorbi dumneavoastră, băimărenilor, despre acest subiect de interes, având toate informațiile care ne interesează.
 
Reprezentanții societății VITAL, prezenți la ședință, ne-au asigurat că nu există motive de îngrijorare cu privire la alimentarea cu apă a municipiului Baia Mare. Cu toate acestea am solicitat și din partea lor o informare completă cu toate datele necesare, informare pe care o voi face publică imediat ce o primesc.
 
 
În ceea ce privește prognoza meteo, respectiv temperaturile înalte din această perioadă am decis să amenajăm, cum am obișnuit în ultimii 10 ani de fiecare dată când a fost cazul, 8 puncte de ajutor pe raza orașului nostru. Aici, cetățenii pot primi gratuit apă și pot beneficia de diverse servicii medicale. Am detaliat această acțiune și vă rog să regăsiți lista locațiilor care sunt disponibile începând de joi, 30 iunie, aici: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221523956315202&id=1440605969
 
Raportat la salubrizarea stradală, respectiv cea menajeră, solicit Direcției de utilități publice a municipiului Baia Mare, în acord cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestiune integrată a Deșeurilor să realizeze un program pentru igienizarea, spălarea punctelor de colectare de către prestator, respectiv să reanalizeze programul de colectare în perioadele acestea cu temperaturi ridicate. Insist ca aceste programe să fie discutate în prealabil cu colegii de la autorități, respectiv de la Direcția de Sănătate Publică, după care să fie validate printr-un protocol între ADI prestator respectiv societatea Drusal și municipiul Baia Mare.
 
Legat de raportul pe care îl avem din perspectiva administrativă în municipiul Baia Mare, Consiliul Județean, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și societatea Drusal cu privire la constituirea unui depozit temporar cu o valabilitate de doi ani de zile pe raza comunei Groși, respectiv la Satu Nou de Jos, la limita cu municipiul Baia Mare și cu impact major asupra orașului nostru, am solicitat Comitetului Local pentru Situații de Urgență să solicite titularului de contract, respectiv Consiliului Județean Maramureș, actul adițional cu privire la obligațiile pe care le avea Drusal de a reloca aceste cantități colectate. Solicităm colegilor de la Groși să ne pună la dispoziție contractul de închiriere cu toate anexele și cu dovada tuturor garanțiilor constituite de către societatea Drusal cu privire la acest perimetru închiriat pe raza comunei Groși.
 
 
Solicităm societății Drusal un punct de vedere cu privire la motivul nerelocării cantității de deșeuri și exact în oglindă aceleași comunicări le solicităm pentru perimetrul de pe Strada Oborului. Cu mențiunea că terenul respectiv este unul privat și nu este proprietatea Municipiului Baia Mare. Dar vom solicita toate actele de dispoziție care s-au dat cu privire la această activitate.
 
Am constatat că autoritatea de mediu a emis un document de reglementare a acestor activități de depozitare a unor baloți cu deșeuri menajere și, luând în calcul un document fals pe care l-a depus societatea Drusal, să vedem care ete impactul și care sunt consecințele nestabilite de către Consiliul Județean Maramureș a unei garanții cu privire la relocarea acestor deșeuri. Asta, având în vedere că relocarea a fost realizată anul trecut, dacă nu mă înșel, cu valabilitate de doi ani pentru acei baloți. Dacă ne raportăm la experiența de la Satu Nou de jos și la termenul acesta de doi ani de zile, care expiră undeva în primăvara anului viitor, vrem să nu trăim aceeași experiență și n-am vrea să vedem pe lângă chestiunea de ordin legal și chestiunile de ordin tehnic, cum se realizează relocarea deșeurilor.
 
În ceea ce privește planul urbanistic zonal pe care l-am depus spre aprobare la Consilul local pentru zona de la Iazul Meda, am solicitat doamnei arhitect-șef să facă o scurtă prezentare. Am făcut o serie de adrese celor care au realizat acest plan urbanistic și vreau vedem care sunt pașii în perspectivă pentru a nu intra în Consiliul Local unde ar fi validată o chestiune care ar putea să aibă un impact negativ ulterior ori asupra dezvoltării economice, din perspectiva industrială sau a dezvoltării economice, din perspectiva urbanistică și a spațiilor de locuit în Baia Mare"
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheș 
Primarul Municipiului Baia Mare 
 
Se incarca...