Municipiul Baia Mare va deveni model de bună practică în ceea ce privește câinii fără stăpân

26 Iunie, 2018
În timp ce alte orașe din România se luptă cu problema câinilor fără stăpân, Municipiul Baia Mare devine un model de bune practici în acest domeniu. Ieri, 25 iunie, a fost finalizată extinderea adăpostului public al câinilor fără stăpân. Astfel, noua locație de cazare cuprinde un număr de 84 de cuști noi amplasate pe o platformă betonată, construite la standarde europene.
 
 
Investiția, demarată în urmă cu aproximativ un an, a fost blocată la un moment dat din cauza noilor prevederi legale impuse de Guvernul României. În urma realizării lucrărilor, Baia Mare va fi un municipiu mai sigur din punct de vedere al câinilor fără stăpân. Asta deoarece cuștile nou construite pot caza până la trei patrupezi, într-o perioadă de maximum o lună, fiind rezolvată problema câinilor fără stăpân din Municipiul Baia Mare.
 
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: „Este o investiție care ține de extinderea ecarisajului, a zonei în care aducem câinii fără stăpân din Municipiul Baia Mare. Este o problemă gravă pe care trebuie să o gestionăm. Capacitatea vechiului ecarisaj și-a atins cota maximă. De o foarte bună perioadă de timp nu mai puteam să ducem niciun câine în acel loc și s-a decis extinderea lui cu aproape 90 de unități în care să fie cazați acești câini. Asta înseamnă undeva la 300 de câini care ar urma să fie cazați în condiții civilizate, să fie monitorizați de fundațiile și iubitorii de animale. În primul rând mă interesează ca toți membri comunității să participe la a aduna câinii care sunt în zonele orașului, să dea un sprijin autorității locale, să ne sesizeze unde sunt astfel de situații pentru a interveni foarte rapid ca cel puțin într-un interval scurt de timp, maxim o lună să putem să curățăm orașul de câini și să-i aducem în acestă zonă nouă, cu condiții foarte bune pentru cazarea acestora. Suntem unul dintre orașele care atât prin parteneriatele pe care le-am avut dar și din perspectiva sumelor alocate pentru o minimă îngrijire a câinilor ne aflăm într-o zonă de model pentru alte autorități locale.”
 
 
Investiția, realizată la standarde europene, este certificată și de către specialiștii care se ocupă îndeaproape de problema câinilor fără stăpân.
 
Dr. Dorin Pop, inspector superior Compartiment Poliția Animalelor: „Este o investiție foarte bine realizată care ne va ajuta să oferim condiții decente câinilor pe care îi vom recupera de pe domeniul public, dar în special și a celor care deja se află în ecarisaj. Momentan, cifra câinilor fără stăpân care se află în ecarisaj este fluctuantă, dar se situează undeva la 250. Ca medic veterinar vreau să vă spun că eu mă bucur pentru această investiție și pentru condițiile pe care le vom oferi, însă problema este pe stradă și în special în zonele limitrofe ale orașului. Populația ar trebui să fie un pic mai cooperantă în ceea ce privește sterilizarea. Acesta este lucrul cel mai important.”
 
 
Odată cu finalizarea extinderii ecarisajului se va restabilii ordinea și siguranța cetățenilor, model pe care primarul Cătălin Cherecheș l-a impus la nivel administrației locale în urmă cu aproximativ doi ani.
 
Se incarca...