Inițiativă pentru salvarea patrimoniului imobiliar băimărean

30 Martie, 2018
 La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș responsabilii din instituțiile publice cu putere decizională în privința legislației referitoare la clădirile publice din patrimonial cultural al municipiului Baia Mare, au convenit formarea unei comisii care să ia măsuri ferme pentru salvarea acestora.
 
“ Am invitat la discuții responsabilii din instituțiile publice cu putere decizională în ceea ce privește legislația referitoare la clădirile publice din patrimoniul cultural național al municipiului Baia Mare. Împreună cu domnul Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș, am convenit să formăm o comisie care să stabilească pașii de lucru cu privire la aceste clădiri de patrimoniu care, multe dintre ele, astăzi, se află în paragină și riscă să se prăbușească fiind un real pericol pentru băimăreni și maramureșeni.
Am exemplificat cu câteva dintre imobilele care se încadrează în această listă, clădiri care sunt administrate de oameni care au alte interese decât acela de a le reintroduce în circuitul cultural al municipiului Baia Mare. Castelul Pocol, clădirea Tricomar (în pericol de prăbușire după ce unul dintre pereții exteriori s-a surpat) sau sediul Remin sunt câteva dintre exemple.

Nu uit nici clădirile care odinioară reprezentau arealul industrial al Băii Mari. Ruinele de pe bdul Independenței aparținând de EP Săsar, zona Cuprom sau fostul Trust Comin sunt alte exemple de proastă administrare a celor care le dețin la ora actuală.

Le mulțumesc celor care au dat curs invitației mele de a participa la aceste discuții și pe care i-am simțit la fel de implicați în a salva acest patrimoniu al comunității noastre și în același timp trag un semnal de alarmă în această privință, atrăgându-le atenția administratorilor acestor clădiri pentru a face tot ceea ce este necesar și legal în a aduce în condiții optime de funcționare imobilele de patrimoniu național ‘’ a declarat Cătălin Cherecheș primarul Municipiului Baia Mare.
 
Se incarca...