Încă o promisiune făcută comunității, onorată de primarul Cătălin Cherecheș

24 Septembrie, 2020

Cinematograful Dacia a fost redat băimărenilor

După ce ani de zile a făcut obiectelor unor adevărate bătălii în instanță, unul dintre imobilele simbol ale municipiului Baia Mare - Cinematograful Dacia – a fost redat băimărenilor.

Demersurile pentru readucerea în patrimoniul orașului a acestui imobil au fost demarate în 2013 la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș. Atunci municipalitatea a cerut Regiei Radef să- i predea cinematograful. Refuzul acestora a adus cu un adevărat război, purtat în sălile de judecată și câștigat după ani buni de juriștii primăriei, așa încât au putut fi continuate, iar ulterior finalizate actele de întabulare în patrimoniul municipiului a clădirii amintite. În luna iulie 2020, Autoritatea Publică Locală a reușit să obțină o hotărăre judecătorească executorie de evacuare a Regiei Autonome de Difuzarea a Filmelor din clădire, hotărâre care în cursul zilei de 23 septembrie a fost pusă în practică.

“După ani de zile de luptă în instanță cu diverse instituții, cu societăți comerciale și cu tot felul de interesați frauduloși care vroiau să pună mâna pe Cinematograful Dacia, astăzi împreună cu executorul judecătoresc am reușit să intrăm și să preluăm Cinematograful Dacia.

În primă fază clădirea va face obiectul unui amplu și riguros proces de igienizare, pentru ca ulterior să demarăm proiectul de reabilitare al acestui imobil, un proiect care va transforma fostul cinematograf într-un Centru Cultural pentru tineret, așa cum am gândit și așa cum așteaptă băimărenii,în special tinerii din orașul nostru.

De aici mergem mai departe spre Casa de Cultură, pe care în foarte scurt timp o vom prelua, tot așa, după un demers foarte intens și abrupt în instanță.

Nimeni în municipiul Baia Mare nu poate să se joace cu legea, cu bunurile pe care le au municipiul și această comunitate, iar interesele imobiliare și interesele de afaceri ale unora sau ale altora nu sunt compatibile cu ceea ce înseamnă autoritate locală, interes public și dorință de a aduce în patrimoniul municipiului imobile relevante precum Cinematograful Minerul, Cinematograful Dacia, cum este Casa de Cultură a Sindicatelor sau cum sunt alte clădiri ori terenuri care de zeci de ani au fost ale orașului și trebuie să revină în averea municipiului Baia Mare’’ a declarat Cătălin Cherecheș primarul Municipiului Baia Mare. 
Se incarca...