În semn de eternă prețuire și respect: 101 ani de la nașterea voievodului spiritual al Maramureșului, Înaltpreasfințitul Justinian

28 Mai, 2022
 
În 28 mai ar fi aniversat 101 ani cel mai iubit dintre maramureșeni, episcopul nostru prețuit, un monument al bunătății și al iubirii de Dumnezeu și de oameni, Înaltpreasfințitul Justinian.

Porțile luminii eterne s-au deschis pentru el acum șase ani, fiind chemat să își ocupe binemeritatul loc de-a dreapta lui Dumnezeu, în împărăția cerurilor. Sunt convins că ne veghează de acolo, de sus, din ceruri, cu aceeași dedicare și grijă cum ne-a obișnuit în anii în care am fost binecuvântați și privilegiați să ne păstorească.

Sunt câțiva sfinți pe acest pământ, oameni cu har și cu puteri speciale, care au schimbat prin viața și activitatea lor pe pământ destinul celor din jurul lor, al comunităților din care au făcut parte. Printre ei, cel supranumit voievodul spiritual al Maramureșului, cel mai blând și luminat suflet pe care am avut privilegiul să îl cunosc, să îl urmez.Astăzi, ne aducem aminte de Înaltpreasfinția Sa cu iubire și dor, onorându-i memoria și activitatea.
 
Sunt puțini cei ce au darul de a călăuzi pe alții spre lumină, de a propovădui neobosit dragostea pentru semeni și credința în bunul Dumnezeu, de a alina pe cei în suferință și a sfătui pe cei aflați la răscruce.
 
De o modestie rară, de o bunătate și înțelegere ieșite din comun, a avut mereu sufletul și ușa deschise celor care i-au căutat vorbele înțelepte, sfaturile prețioase și sprijinul în momente cruciale. Adesea am găsit și eu liniștea și rezolvarea, în momente de cumpănă, în povețele sale. M-a sfătuit mereu și mi-a dat putere să merg pe drumul anevoios spre mai binele comunității noastre.

Continuă să fie îngerul păzitor al nostru de acolo, de sus, din lumea celor drepți. Chiar dacă astăzi mâinile sale nu mai mângâie cu părintească bunătate creștetul enoriașilor săi, învățătura sa continuă să fie reper, putere și alinare.

Continuăm să îl iubim, să ni-l amintim, să îi prețuim memoria și cuvintele de învățătură, ducând mai departe, cât și cum putem, exemplul său.

Mulțumiri eterne, Înaltpreasfințite Părinte Justinian!

Cu prețuire, peste timp și ființă,

Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...