Consiliul Local Baia Mare a devenit complet și funcțional

26 Noiembrie, 2020

S-a decis funcționarea Consiliului Local cu trei comisii de specialitate și s-a votat componența nominală a acestora

Miercuri, 25 noiembrie 2020, în sala de conferințe Millennium, din centrul istoric s-a desfășurat ședința extraordinară a Consiliului Local (CL) Baia Mare. Întrunirea a avut un caracter festiv deoarece Cristian Brian și Pinter Zsolt-Istvan au depus jurământul pentru funcția de consilier local în prezența primarului Cătălin Cherecheș și a celorlalți aleși. Tot miercuri s-au format comisiile de specialitate.
Deschiderea ședinței a fost făcută de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a prezentat cele două proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Ulterior, primarul a punctat faptul că întrunirea a fost organizată de îndată pentru ca membrii Consiliu Local să poată derula, în mod efectiv, activitatea pentru care au primit votul cetățenilor. Tot în deschiderea ședinței, Cherecheș a precizat că la ora actuală există o serie de investiții și parteneriate care sunt urgente pentru municipalitate.
 
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: ”Am convocat această ședință în regim de urgență deoarece Consiliul Local trebuie să fie funcțional. Este imperios necesar să constituim comisiile pentru ca proiectele de hotărâre inițiate pentru municipiul Baia Mare să poată fi dezbătute și adoptate. Colegii care nu au depus jurământul îl vor depune astăzi (miercuri, 25 noiembrie 2020-n.r.) pentru a-și putea prelua mandatele. Există câteva proiecte împortante. În parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș vom realiza proiectul tehnic și vom derula investiția strategică: Centura ocolitoare a municipiului Baia Mare cu o lungime de 35 de km. Mai mult, trebuie să completăm lista de investiții cu privire la proiectele europene care au fost aprobate, la contractele de finanțare, care au fost deja semnate și aici, trebuie să se facă bugetarea prefinanțării și cofinanțării acestora. Vineri, 27 noiembrie 2020, vă informez că voi convoca ședința Consiliului Local unde vom discuta aceste proiecte, dar vom aborda și subiectul exproprierii terenului în suprafața de 50 ha a fostului combinat CUPROM pentru a dezvolta într-un amplu parteneriat un concept urbanistic și economic care va avea în componență un parc tehnologic, unul industrial, dar și un parc sportiv și de agrement.”
 
Liderii formațiunilor politice au trecut la votul celor două proiecte de hotărâre propuse de Cătălin Cherecheș, respectiv desemnarea președintelui de ședință și constituirea comisiilor de specialitate. În acest context, propunerea primarului, de a fi desemnat în ordine alfabetică președintele, a primit girul aleșilor, iar Radu Ardelean va fi cel care va prezida ședințele Consiliului Local Baia Mare, timp de trei luni.

După intonarea imnului național al României, Cristian Brian, de la Alianța USR PLUS și Pinter Zsolt-Istvan de la UDMR, în prezența primarului Cătălin Cherecheș și a celorlalți membrii din CL, au depus jurământul.
 
 
Astfel, Consiliul Local Baia Mare este complet, având cei 23 de consilieri locali în funcție, potrivit legii.

Cele trei comisii de specialitate

I Comisia Buget – Finanțe

Grupul Civic Baia Mare (Coaliția pentru Maramureș și UDMR)
   1. Dăncuș Ioan Doru 
   2. Iluț Diana 
   3. Câmpan Mihaela
Grupul Partidului Național Liberal 
   1. Hordău Anne-Marie Andreea 
   2. Crișan Romeo
   3. Cirț Mircea
Grupul USR-PLUS
   1. Ivan Dan 
   2. Pop Claudiu Vasile 
Grupul Partidului Mișcarea Populară
   1. Varga Cornel 
 
II Comisia pentru amenajarea teritoriului, urbanism și protecția mediului 
 
Grupul Civic Baia Mare (Coaliția pentru Maramureș și UDMR)
   1. Lupșa Stefan 
   2. Ardelean Radu Daniel 
   3. Pap Zsolt – Istvan
Grupul Partidului Național Liberal 
   1. Niculescu Țâgârlaș Cristian 
   2. Bizău Simion 
Grupul USR-PLUS
   1.Hodorogea Bogdan 
Grupul Partidului Mișcarea Populară
   1. Pop Adrian Cornel 
 
III Comisia juridică, integrare europeană, cultură, învățământ, tineret, sport și protecție socială
 
Grupul Civic Baia Mare (Coaliția pentru Maramureș și UDMR)
   1. Pop Mariana 
   2. Pîrvu Ionuț Rareș 
   3. Pinter Zsolt – Istvan 
Grupul Partidului Național Liberal 
   1. Marincaș Ioana Mihaela 
   2. Bărbuș Gheorghe 
Grupul USR-PLUS
   1.Brian Cristian 
Grupul Partidului Mișcarea Populară
   1. Gavra Bogdănel 

Patru grupuri politice

În cadrul acestei ședințe extraordinare s-au constituit patru grupuri politice.

CIVIC Baia Mare este primul grup la care au aderat consilierii aleși pe listele Coaliției pentru Maramureș, dar și cei din UDMR. Grupul este format din nouă membrii, având astfel, ponderea cea mai mare în Consiliul Local. CIVIC Baia Mare este coordonat de primarul Cătălin Cherecheș, iar partea executivă va fi asigurată prin rotație de fiecare consilier local, membru al grupului.

PNL Baia Mare este al doilea grup politic al cărui lider este Cristian Niculescu Țâgârlaș. Un aspect important de menționat ar fi faptul că Țâgârlaș a fost preferat de colegii săi, în detrimentul lui Mircea Cirț, care, la propriu, nu a reușit să intre în grațiile niciunui liberal, parte din acest grup.

USR-PLUS, al treilea grup politic constituit, este format din patru membrii și este condus de Dan Ivan.

PMP Baia Mare are trei consilieri locali.


 
Se incarca...