Caroline și Mark Cook – Cetățeni de onoare ai Municipiului Baia Mare

27 Aprilie, 2018
Fondatorii Fundației Hope and Homes for Children, Caroline și Mark Cook, au primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare, distincția fiind oferită în urma hotărârii Consiliului Local și a Primarului Municipiului Baia Mare .

Fost soldat în armata britanică timp de peste 30 de ani, Mark Cook a renunțat la cariera militară în 1993, după experienţa trăită în războiul din Balcani, când a fost comandant al contingentului britanic din cadrul Naţiunilor Unite.
 
Impreună cu soția lui, Caroline, a pus bazele Hope and Homes for Children în 1994 pentru a oferi case orfanilor de război sau celor rămaşi fără părinţi în urma dezastrelor. Inițial cei doi și–au dorit să repare și să construiască orfelinate pentru a le oferi siguranţă acestor copii, dar au realizat curând că aceştia aveau nevoie de dragostea unei familii adevărate, mai mult decât orice. Acum, misiunea Hope and Homes for Children este de a oferi speranţă celor mai săraci copii din lume - celor orfani, abandonaţi sau vulnerabili - ajutându-i să crească în cadrul unei familii şi a siguranţei unui cămin, astfel încât să îşi poată atinge potenţialul.
 
Bazele Fundaţiei Hope and Homes for Children s-au pus în 1994, iar acum funcţionează în zece ţări din Europa Centrală şi de Est şi din Africa. În Europa Centrală şi de Est fundația colaborează cu guvernele pentru a reforma sistemele instituţionalizate de îngrijire a copilului, închizând orfelinatele şi mutând copiii în servicii de îngrijire bazate pe ideea de familie, în acelaşi timp dezvoltându-se serviciile necesare pentru a ajuta la prevenirea abandonului copilului. În Africa, aceasta oferă un sprijin esenţial familiilor expuse riscului de a se destrăma din cauza presiunii sărăciei, a bolii sau a conflictului, prin crearea de centre comunitare.
 
Cetățeni de onoare pentru prima dată în viața lor, Caroline și Mark Cook au fost extrem de emoționați la evenimentul la care le-a fost decernat acest titlu. Fondatorii Hope and Homes for Children au călătorit în peste 30 de țări de pe întreg globul dar niciodată nu au fost recompensați cu un astfel de titlu pentru dăruirea cu care au făcut acest demers inimos. De remarcat că Fundaţiei Hope and Homes for Children a investit 42 milioane de euro în proiectele pe care le-a realizat pentru copii instituționalizați.
 
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: „Fondatorii Hope and Homes for Children, Caroline și Mark Cook sunt două persoane onorabile care pot fi exemplul dat pentru România și pentru o mare parte din Europa în ceea ce înseamnă cum trebuie să le oferim o viață frumoasă copiilor care nu au avut șansa să aibă de la începutul vieții lor lumină și bucurie, la fel cum am avut cei mai mulți dintre noi. Pentru mine, oferirea acestui titlu de Cetățean de Onoare este o bucurie, observând un parcurs pe care în mare parte îl cunosc în detaliu. Pentru că Baia Mare și Maramureșul au fost onorate de gesturile, gândurile și sentimentele pe care le-au avut Caroline și Mark Cook pentru copiii din România, în numele Consiliului Local și al meu, dar în primul rând în numele comunității băimărene am oferit titlurile de Cetățeni de Onoare ai Municipiului Baia Mare. Am făcut acest lucru cu toată dragostea pentru oameni care au venit cu foarte multă dragoste în Baia Mare și i-au îmbrățișat pe copiii noștri cu dragostea pe care noi, ca și comunitate, nu am știut de fiecare dată să le oferim. Le mulțumesc pentru lecția de viață și de suflet pe care ne-au oferit-o. Le mulțumesc pentru fiecare gest pe care l-au făcut pentru comunitatea noastră. Le mulțumim pentru fiecare suflet de copil în care au adus mai multă lumină și mai multă căldură.”
 
 
Se incarca...