ADEVĂRUL DESPRE ȘTRAND - Investiția Municipiului Baia Mare în valoare de 20 de milioane de Euro blocată din 2019 de guvernul PNL

18 Septembrie, 2020

Primarul Cătălin Cherecheș dă în judecată Guvernul PNL pentru că blochează construcția noului ștrand.

 
De peste un an de zile, unul dintre proiectele majore pe care primarul municipiului Baia Mare le-a propus băimărenilor - cel care vizează dezvoltarea, modernizarea și transformarea vechiului ștrand într-un centru acvatic de interes regional- este blocat. Investiția de 20 de milioane Euro, utilă și necesară comunității băimărene, așteaptă încă din 2019 să primească undă verde, însă în ciuda numeroaselor demersuri și solicitări efectuate, municipiul Baia Mare nu a primit nici măcar un semnal pozitiv de la guvernanți. Sătul de așteptare, primarul Cătălin Cherecheș a hotarât să pună piciorul în prag. Astfel, în cursul zilei de 16 septembrie a luat decizia de a da în judecată Guvernul PNL pentru că blochează începerea construcției noului ștrand.

„ Despre Ștrandul Municipal am preferat o bună perioadă de timp să nu vorbesc nimic, chiar dacă am văzut foarte mulți neisprăviți din zona politică spunând tot felul de minciuni și de aberații, fără să știe despre ce e vorba sau mai mult decât atât știind despre ce e vorba dar mințind pentru a apăra partidele din care fac parte, respectiv cele care au guvernat și guvernează România.

Această investiție a fost blocată de către Ministerul Tineretului și Sportului, de către actualul Guvern, astfel că așteptăm din iunie 2019 avizul, printr-o hotărâre de Guvern, pentru a putea facem un lucru bun aici în Baia Mare. Consider că ceea ce face Guvernul României este o batjocură la adresa băimărenilor, înțeleg interesele politice și interesele electorale și înțeleg că unii au în cap doar să blocheze, să facă rău, să mintă pentru a mai câștiga un vot sau altul.

Eu cred însă că trebuie să vorbim despre adevăr și trebuie să vorbim despre faptul că noi am muncit, am avut inspirația să facem un proiect amplu nu doar pentru Baia Mare ci pentru întreaga regiune. Tocmai de aceea a venit momentul ca în numele băimărenilor să dau în judecată Guvernul României pentru tot ceea ce înseamnă batjocura, pe care o adresează într-o nonșalanță debordantă și cu un interes pe care nu îl mai înțeleg. Înțeleg că politica e mizerabilă, dar am crezut că totuși mai sunt și oameni de onoare, care au cuvânt și dorința de a spune adevărul în politica, dar nu. Văd că toate partidele sunt în mare parte împânzite de niște neaveniți, de niște mincinoși și de niște oameni care au făcut studiile prin colțuri de stradă și nu pe băncile școlii, oameni care și-au terminat facultățile, înaintea liceului.

Vreau să punem -odată pentru totdeauna -punct minciunilor, intoxicărilor pe care le lansează unii nefericiți din zona politico-electorală, care n-au nici un fel de treabă cu a iubi și a rezona cu orașul nostru. Vreau să fac publice documentele care arată clar ce am făcut și cum de mai bine de un an de zile suntem blocați de către Guvernul României, acest guvern al PNL, care blochează investiția pe care am avut-o aprobată în bugetul local, pentru care am avut tot ceea ce înseamnă sume de bani necesare demarării investiției, astfel încât cel puțin partea exterioară putea să fie finalizată dacă o hotărâre de Guvern era realizată în timp util.

Documentele arată că începând cu iunie 2019, au fost înaintate către domnului ministru liberal Marian Ionuț Stroe adrese în acest seens, iar ulterior discutând cu reprezentanții județeni, cei care conduc Partidul Național Liberal, mi s-a promis lună de lună că se rezolvă problema, până mi-am dat seama că de fapt interesul lor este unul electoral, respectiv că blocând investiția băimărenilor la ștrand, o să aibă Cătălin Cherecheș o problemă.

Eu înțeleg să fiu elegant, înțeleg să îi las să activeze politic, dar până la minciună, până la lipsă de onoare și până la a intoxica comunitatea băimăreană cu tot felul de lucruri care nu au legătură cu Primăria Municipiului Baia Mare, cu Cătălin Cherecheș, ci au legătură chiar cu ei, cei care mint este o diferență uriașă.

Este foarte important ca Municipiul Baia Mare să aibă o astfel de investiție, să aibă un Centru Aqua de mari dimensiuni care să fie relevant din punct de vedere turistic nu doar pentru comunitatea băimăreană. Este important să facem o investiție din care Baia Mare să câștige bani, să vină oameni din nordul României aici pentru a se simți bine și pentru a vedea că avem o investiție și o funcțiune relevantă din punct de vedere al agrementului.

M-am hotârât să fac un pas normal, legal, în apărarea comunității noastre și am dat în judecată Guvernul României. Am depus în contencios administrativ acțiunea prin care solicităm ca instanța de judecată să oblige Guvernul să ne de a aprobarea să facem această investiție utilă pentru Municipiul Baia Mare. Paradoxal cerem să ne dea aprobarea pe proprietatea noastră, primită de la guvernul PSD din efortul și presiunea pe care am făcut-o la acest guvern pentru a primi ștrandul, iar acum văd că cei care ar trebui să încurajeze investițiile respectiv, PNL-iștii, ne blochează.

Am făcut acest demers dar, nu vorbim aici doar de acte administrative ci și de acte pe care le pasăm între Primărie și Guvern, vorbim despre cum s-a blocat o investiție. Iar investiția înseamnă de la expertiza tehnică a clădirilor actuale, care trebuie bineînțeles demolate, până la proiect tehnic în cel mai mic detaliu, de la planurile de situație, modul în care avem bilanț teritorial, câtă zonă verde, câte alei, câte ochiuri de apă avem, ce zonă de sport facem, fațade.. absolut tot.

Vorbim despre lucruri care au fost făcute de către specialiști, care au fost plătite de către Municipiul Baia Mare, de la tot ceea ce înseamnă un plan de învelitoare, până la chestiuni care țin de planuri subsol, parter sau etaj pentru că aici vorbim de exemplu despre corpul de clădire a sălii de sport, respectiv a sălii unde la nivel de etaj avem bazin, la nivel de subsol avem sală de sport. Avem toate chestiunile legate de planurile cu privire la instalațiile de încălzire, ventilare, aer condiționat, tratare apă pentru bazine cu memorii tehnice, cu toate planurile în cele mai ample detalii. Avem realizate toate studiile pentru partea de structură, pentru partea de rezistență cu absolut toate detaliile pentru a construi acest obiectiv, care e o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro și din care Municipiul Baia Mare trebuie să beneficieze de un plus economic prin venirea turiștilor. Este o chestiune care îi doare pe băimăreni, mai ales cei care trebuie să meargă în Ungaria sau în alte părți ale României pentru o astfel de activitate de agrement când noi acasă putem să avem acest lucru.

Din iunie 2019 de când am finalizat aceste proiecte și eram în punctul de a derula șantierul iar astăzi cel puțin partea de exterior putea fi finalizată fără niciun fel de problemă, partea de interior și de clădiri erau a doua etapă și durează doi ani de zile să construiești astfel de lucruri, stăm pe loc pentru că s-au treziți unii să ne blocheze și să ne atragă atenția că ne-ar trebui o hotărâre de Guvern pentru a putea să derulăm această investiție. Unde sunt PNL-iștii care tot vorbesc în stânga și în dreapta că nu este ștrand ? Nu este ștrand pentru că l-au blocat ei în batjocură față de această comunitate.

Să se lupte cu mine dacă vor, dar să lase orașul în pace. Să nu își bată joc de lucrurile pe care vrem să le facem și le blochează și să nu își bată joc de de fiecare băimărean care are nevoie de o astfel de investiție și de o astfel de funcțiune.

Eu consider că instanța ne va da dreptate, va obliga Guvernul să ne dea hotărârea de Guvern și vom începe șantierul iar Baia Mare va avea nu un ștrand, va avea un complex de agrement aqua, un spa, o zonă de tratament relevantă turistic, dar în special relevantă pentru cetățenii municipiului “ a spus Cătălin Cherecheș primarul Municipiului Baia Mare. 
Se incarca...