Administraţie

10 blocuri cuprinse într-un proiect pilot de reabilitare termică cu finanţare europeană

12 Octombrie, 2012
Cu siguranţă vă amintiţi cele 15 proiecte cu care primarul Cătălin Cherecheş a venit în faţa noastră, a băimărenilor, înaintea alegerilor locale din iunie 2012, prezentate sub forma „Planul meu pentru Baia Mare”. Pe zi ce trece, aceste proiecte asumate de către edilul băimărean, devin rând pe rând realitate. Unul dintre proiecte se referă la reabilitarea termică a unor blocuri din municipiul Baia Mare. Primarul Cătălin Cherecheş s-a întâlnit în cursul săptămânii cu grupuri de cetăţeni din Piata Revoluţiei, str. Culturii şi Bd. Bucureşti, zone în care se află primele blocuri care urmează a fi reabilitate termic.
 
Finanţarea pentru acest proiect va veni prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 1, pentru sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, poli urbani de creştere, care prevede sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. Blocurile de locuinţe din municipiile reşedinţă de judeţ, construite după proiecte elaborate în perioada 1950 – 1990, pot beneficia de lucrări complexe de creştere a eficienţei energetice cu ajutorul acestui proiect. Schema propusă are un caracter pilot, dar fundamentează investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor pentru perioada de programare 2014 – 2020, când şi alte imobile din municipiul Baia Mare vor putea beneficia de o asemenea finanţare.
 
Vor fi realizate lucrări în exteriorul, dar şi în interiorul imobilelor
 
Pentru un imobil, valorile minime ale finanţării urmează să fie de minim 1.700.000 lei şi maxim de 46.000.000 de lei, inclusiv TVA. 60% din cheltuieli vor fi suportate de către Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, iar 40% din cheltuieli revine autorităţii publice locale şi asociaţiei de proprietari. Lucrările care urmează a fi efectuate sunt la spaţiile exterioare ale blocului şi scării de bloc, dar şi la spaţiile şi instalaţiile interioare comune ale blocului/scării de bloc. Este vorba de izolare termică a faţadelor, înlocuirea tâmplăriei existente, închiderea balcoanelor, termo – hidroizolarea terasei, şarpantei şi a planşeului peste ultimul nivel.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Lucrările pe care le vom efectua la aceste blocuri au două scopuri majore. În primul rând, datorită lucrărilor, faţadele imobilelor vor fi estetice, fapt care va da o altă înfăţişare zonelor centrale în care se află şi care momentan arată dezolant. În al doilea rând, prin implementarea acestor măsuri de eficienţă energetică, locatarii vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiei de viaţă. Mă refer aici la confortul termic interior, reducerea pierderilor de căldură şi a consumului energetic, reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă”.
 
Ştefan Paskucz, preşedintele Ordinului Arhitecţilor România – filiala Nord- Vest
„Primarul Cherecheş a făcut primul demers în acest sens în urmă cu un an când a solicitat Ordinului Arhitecţilor efectuarea unui studiu estetic pentru municipiul Baia Mare. În ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor de locuit, în urma acestui studiu, s-a considerat prioritar să începem cu zonele centrale şi Piaţa Revoluţiei. Proiectele tehnice se vor face pentru 10 blocuri, iar motivele care stau la baza acestor lucrări sunt şi de ordinul eficienţei energetice, dar şi de ordin estetic”. 
SCRIE UN COMENTARIU
anonim 09 Martie, 2014 Buna ziua,
Se mai incep lucrarile de reabilitare?
Multumesc
 
un cetatean 20 Septembrie, 2013 Cand se incepe reabilitarea acestor blocuri?  
Se incarca...