Ziua Unirii Principatelor Române: Să fim uniţi, să regăsim încrederea şi speranţa!

24 Ianuarie, 2014
Se împlinesc 155 de ani de la primul eveniment major din istoria ţării noastre, care a dus la formarea României ca stat, când Moldova şi Ţara Românească au devenit un întreg. Mica Unire, cum este numit acest moment important din istoria neamului românesc, a avut la bază o serie de valori pe care, acum, în această perioadă dificilă pentru noi, românii, trebuie să le regăsim.
 
Unirea Principatelor Române se leagă strâns de personalitatea primului domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional Românie, Alexandru Ioan Cuza. Un om deschis la minte şi nerăbdător ca poporul său să calce pe drumul Occidentului, în pofida rezistenţei forţelor conservatoare şi a inerţiei. Un politician proeminent, cu o susţinuta activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea Unirii Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza poate şi trebuie să fie un exemplu pentru actuală clasă politică.
 
Deşi suntem la 155 de ani distanţă, găsim asemânări între situaţia de atunci a României şi perioada actuală, când încercăm din răsputeri să dezvoltăm ţara noastră, să o ducem înspre Europa. Îndârjirea şi îndemânarea cu care Alexandru Ioan Cuza reuşea unirea principatelor române, este un exemplu elocvent pentru actuala clasă politică, pentru eforturile susţinute pe care cu toţii trebuie să le facem pentru a obţinte reconstrucţia şi dezvoltarea României, pentru a ne alinia celorlalte state europene.
Nici atunci, nici acum, evoluţia nu şi-ar fi avut locul dacă mulţimea, respectiv românii, nu ar fi îndrăznit să viseze şi să spere. Astăzi, când sărbătorim 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, vă îndemn să îndrăznim să visăm. Speranţa într-un viitor mai bun să ne călăuzească paşii tuturor. Să privim cu încredere înainte, cu sufletul curat şi dispuşi să contribuim la demersul comun de a reconstrui şi dezvolta România!
 
Nu putem permite nimănui să ne strivească patriotismul. Trebuie să fim uniţi, să îndrăznim să păşim împreună spre viitor, un viitor pentru care va trebui să ne îngrijim să fie unul mai bun, atât pentru noi, cât mai ales pentru copiii noştri. Şi nu în ultimul rând... să ne iubim ţara! Să nu ne fie frică să ne trezim din inerţia care ne-a condus în ultimii 20 de ani şi să îndrăznim să reformăm România, să o dezvoltăm. Să putem fi mândri la bătrâneţe că am reuşit să continuăm să scriem istoria măreaţă a ţării noastre, oferindu-le generaţiilor care vor veni posibilitatea de a se aduna peste ani şi de a sărbători marile fapte ale înaintaşilor lor.
 
Cătălin Cherecheş
Primarul Municipiului Baia Mare
SCRIE UN COMENTARIU
Se incarca...