160 de ani de la Mica Unire

24 Ianuarie, 2019
Cătălin Cherecheș: “Înaintașii noștri ne-au oferit adevărate lecții de iubire, patriotism și unitate. Noi ce lăsăm celor care vin după noi?”
 
 
Au trecut 160 de ani de la Mica Unire, de când Moldova și Țara Românească au devenit un întreg. Nouă, românilor cărora ne revine astăzi onoarea de a marca acest prim eveniment major care a dus la formarea statului național unitar, ne revine și o obligație morală, pe lângă aceea de a ne asigura că și generațiile viitoare își vor onora cum se cuvine înaintașii. Marii români care au lăsat în urma lor fapte de mare vitejie, de patriotism și unitate, file de istorie mărețe spre mândria urmașilor. Zeci, sute de nume care au garantat libertatea și integritatea românilor și a țării, asigurându-și totodată nemurirea. Noi, cei care suntem astăzi la cârma comunităților noastre, la cea a țării, ce lăsăm celor care vor veni după noi? În afară de lecțiile de istorie scrise de alții.
 
În ultimii ani am devenit țara unde mulți sunt nemulțumiți, dar prea puțini fac ceva concret să ne fie mai bine. Ne rezumăm la a ne striga durerile pe Facebook, ieșim în stradă să strigăm "corupția ucide", apoi ne întoarcem la banalul cotidian, în care nu știm cum să fentăm mai suav statul. Azi cu un serviciu prestat fără chitanță, mâine cu un obiect cumpărat la fel, pe sub mână. Mai dăm o atenție, mai apelăm la o pilă, însă pe rețelele de socializare strigăm #rezist.
 
Apoi arătăm spre politicieni cu scârbă, știm noi că "toți sunt corupți, nu mai avem nici o șansă ca țară". Asta este mentalitatea tristă pe care unii o întrețin, culmea, fix din anumite zone politice. De ce se încearcă dezbinarea românilor? De ce unii se străduiesc din răsputeri să învrăjbească cetățeanul, să îl scoată în stradă când lucrurile nu așa se rezolvă sau, cel puțin, nu așa ar trebui. Asta vrem să lăsăm moștenire memoriei colective despre noi, generația de acum? Sau reușim să învățăm din lecțiile pe care istoria noastră ni le-a dat, multe și diverse. Tot aștept și încerc să imi fac partea de efort pentru a vedea aceeași unitate în românii de azi pe care o respir din toți porii cărților de istorie. Însă sunt prea puțini în jur care să lupte pentru unitate, pentru evoluție, pentru mai binele majorității. Luptele politice au brăzdat adânc în români, creând o prăpastie urâtă. Vom reuși să schimbăm asta? Da! Când vom înțelege că schimbarea stă în fiecare dintre noi, că noi toți suntem români și împreună suntem România, că trebuie să facem ordine în propria ogradă pentru a oferi exemplu celor din jur și vom lupta pentru toți românii, nu doar pentru noi. Atunci, vom avea șansa de a scrie noi file de istorie de care să fie mândri cei care vor veni după noi. Între timp, aducem binemeritatul omagiu acelor bravi români care au făcut eforturi pentru ca noi, astăzi, să putem aniversa 160 de ani de la Mica Unire. Prețuire eternă lor!
 
 
Cu prețuire,
 
dr. ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...