"Dezvoltarea eco-reţelei urbane şi a infrastructurii de agrement în cartierul Vasile Alecsandri"

Spaţii verzi şi parcuri - 03 Mai, 2012
Este un proiect mult aşteptat de comunitatea din cartier. Prin proiect se amenajează 3 miniparcuri şi 10 locuri de joacă, astfel:

• Locuri de joacă:
Str. V. Alecsandri,
Str. Mărășești bl. 18,
Str. Banatului,
Str. Grănicerilor,
Str. V. Alecsandri Benzinărie MOL,
Str. Păşunii Bl. 4,
Str. Păşunii Bl. 6,
Aleea Mărăşti Bl. ANL,
Str. Mărăşeşti Bl. 11,
Str. Vasile Alecsandri L8.

• Minipărculețe:
Intersecție Bd. Republicii cu str. V. Alecsandri,
Str. Mărășești bl. 18,
Str. V. Alecsandri.

Vor fi plantaţi peste 2400 de arbori şi arbuşti împreună cu peste 14.000 metri liniari gard viu.
De asemenea, se va amenaja și restaura o suprafaţă de 135.000 mp spatii verzi.

Obiectivele sunt amenajate în zonele cu densitate mare a populaţiei (de-a lungul arterelor de circulaţie şi între blocuri) şi vor fi astfel concepute încât să ofere un grad maxim de confort populaţiei (bănci, alei, coşuri pentru deşeuri stradale, arbori, parcări pentru biciclete, mobilier pentru joacă - tobogane, leagăne, carusel şi balansoare , facilități pentru persoane cu dizabilități) dar în acelaşi timp vor fi şi protejate împotriva distrugerii – gărduleţ metalic, gard viu, și nu în ultimul rând printr-o serie de acțiuni de informare conștientizare a populației).

Standardul de viaţă a cetăţenilor va fi mai ridicat prin îmbunătăţirea mediului înconjurător.

Aria totală amenajată va asigura o suprafață a spațiului verde de 4,7 mp pentru fiecare locuitor al cartierului, la o populaţie de aproximativ 28.000 locuitori. Pe perioada de implementare a proiectului vor fi create 26 locuri de muncă noi, iar după implementarea proiectului încă 11 de locuri de muncă permanente.
Spaţiul public astfel amenajat va asigura condiţii pentru incluziunea socială a tuturor cetăţenilor: femei, şomeri, persoane cu dizabilităţi, persoane cu venituri reduse. Pentru a avea o comunitate dezvoltată este important să existe un cadru de viaţă sănătos.
Dupa implementarea proiectului se estimează o creştere a valorii imobiliare la nivelul cartierului de 5%. Dezvoltarea locală va favoriza mediul de afaceri prin înfiinţarea de firme noi în cartierul Vasile Alecsandri.

Durata de realizare: august 2011 – iulie 2015


Valoarea proiectului: 1.548.817,37 euro (6.563.733,16 lei, inclusiv TVA)


Sursă de Finanţare: cofinanţare Uniunea Europeană (POR 2007-2013, Axa 1, DMI 1.1, proiect PIDU)


Contribuţia Municipiului Baia Mare va fi de: 41.175,35 euro respectiv 199.924,24 lei


suma compusă din contribuţia locală la valoarea eligibilă a proiectului respectiv: 104.603,51 lei (2%)


şi din cheltuieli neeligibile respectiv: 95.320,88 lei


SCRIE UN COMENTARIU
Bran Carmena 25 Aprilie, 2015 Buna ziua, ma numesc Carmena Bran, locuiesc pe strada Vasile Alacsandri nr. 68/20, si vreau sa-l felicit pe d-nul primar Catalin Chereches pentru tot ce a facut pt. orasul Baia Mare, in special pt. mentinerea spatiilor verzi si modul in care arata orasul Baia Mare, care ar putea concura cu multe alte orase din Europa! Avand in vedere proiectul de dezvoltare a locatiei urbane si infrastructurii de agrement in cartierul Vasile Alecsandri, doresc sa fac o cerere in privinta protejarii spatiilor verzi din spatele blocului 68 scara B de pe strada Vasile Alecsandri, care in masura posibilitatilor noastre financiare, noi locatarii ,am reusit in oarecare masura sa-i dam o nuanta de ordine, dar care nu este suficienta pt. ca in apropiere este o zona de circulatie (prin spatele blocului) si anumite persoane nesocotesc munca pe care care unii locatari au depus-o pt. a da un sens de civilizatie. Rugamintea mea este de a ne ajuta cu amenajarea unui gardulet din plasa si un gard viu. Multumesc!  
Stan Irina 07 Februarie, 2014 As dori sa stiu cui trebuie sa ma adresez ca sa fie plantati si in fata blocului nostrum cativa copacei? este vorba despre blocul de pe strada Marasesti nr 32. Se pare ca blocul nostru nu face parte din proiectul primariei.  
Se incarca...