Primarul Cătălin Cherecheș: Să ne pregătim pentru pace, nu pentru război - mesajul pe care l-am transmis militarilor noștri de Ziua Forțelor Terestre și pe care astăzi am decis să îl împărtășesc cu toți cei care iubesc românii și România

26 Aprilie, 2023
Știți deja că nu mă feresc să vorbesc sincer, asumat, despre tot ceea ce mă și ne privește. Cu riscul să nu fiu plăcut de toți, ceea ce nici nu îmi doresc, însă cu satisfacția că fac ceea ce trebuie și puțini au curajul.

În numele meu și al comunității băimărene am transmis recunoștința noastră militarilor maramureșeni pentru sacrificiul și dedicarea de care dau dovadă zi de zi pentru noi, românii, și pentru România, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre. Mesajul pe care l-am transmis a fost nu doar din postura de primar, ci și din cea de fiu al unui ofițer de contrainformații. Intenția mea nu este să supăr pe cineva, dimpotrivă, însă nici nu pot sta să ascult și să văd cum foarte mulți încearcă să ne inducă în eroare.

Dacă te pregătești de război, te așteaptă războiul. Dacă te pregătești de pace, vei trăi în pace. Asta cred cu tărie. Aș vrea să ne ascultăm, să ne uităm de două ori la ceea ce ne spune fiecare și să analizăm prin prisma credinței noastre ceea ce ni se transmite.

Am un anumit regret, începând cu mine, continuând cu mulți dintre cetățenii României, oameni care privesc instituțiile statului uneori cu simpatie, alteori mai puțin, în funcție de situațiile în care se află. Vă spun din experiența mea și din modul în care m-am șlefuit și autoeducat: instituțiile statului, cele de forță, care ne apără pe noi și țara noastră nu trebuie confundate cu o persoană sau cu un grup de persoane. Nu trebuie o întreagă instituție relevantă, începând cu Armata României și până la Poliție, SRI și alte instituții să intre în zona de umbră sau să li se așeze vreo pată pentru greșeli ale unor indivizi.Trebuie să respectăm instituțiile fără de care Statul Român nu ar exista și trebuie să respectăm oamenii care ne servesc protejându-ne neobosit.

Prima instituție fără de care Statul Român nu ar exista este Armata. Un moment istoric care a consolidat Statul Român nu s-ar fi putut înfăptui fără Armata României. În primul rând, din această perspectivă, fiecare militar al României are obligația de a duce mai departe acest spirit care vine și din patriotism și din credință în Dumnezeu, din spirit de sacrificiu. Sacrificiul unii îl consideră amprentat de chin, de traumă, dar sacrificiul este un lucru care vine în primul rând din iubire. Sunt convins că iubirea militarilor noștri este pentru români și pentru România și le mulțumesc pentru asta.

Mă bucur să văd pe stema Batalionului 813 Infanterie Maramureș lupul dacic. Când eram mai tânăr și însetat de sânge politic, am vrut acest simbol pentru partidul pe care îl pregăteam să reprezinte oamenii. Cu certitudine însă, singura instituție care merită să poarte acest simbol este Armata României.

Am făcut un gest simbolic pentru fiecare dintre militarii băimăreni, maramureșeni și români care ne onorează prin serviciul lor neobosit. Am dăruit comandantului Unității Militare, locotenent - colonel Vasile Marcel Dreghici, eșarfa mea tricolor, un gest simbolic, de neprețuit pentru noi toți care iubim românii și România.

Ca primar al municipiului Baia Mare am avut onoarea de a oferi titlul de Cetățean de Onoare al orașului nostru omului care a avut cel mai important rol ca ministru al Apărării în demersul de acceptare al României în structurile euroatlantice, structurile NATO, domnului Ioan Mircea Pașcu, de care mă leagă o relație apropiată, alături de secretarul de stat de la acel moment, fost Ambasador al României în Statele Unite, George Cristian Maior. Dacă stau să privesc în urmă, în ultimii 20 de ani, văd o serie de miniștri ai Apărării care nu au fost chiar bărbați. Și sunt și câțiva care sunt bărbați adevărați și pot să îmi imaginez doar cât de dureroase au fost "frânele" pe care le-au încasat direct în piept, și astfel și Armata Română, doar pentru că au vrut mai mult, mai bine, pentru noi toți. Chiar și ultimul în funcție, respectiv prietenul și colegul meu de bancă în parlament, Vasile Dâncu, domnul general Oprea și mulți alții care știu sigur că au vrut să facă mult și nu au fost lăsați.

Revin la ideea de început. Înainte să fim plăcuți trebuie să fim sinceri unii față de ceilalți, dar mai ales sinceri cu noi înșine și să ne gândim de ce ne pregătim noi de război? De cine trebuie să ne ferim și să ne apărăm? De cine? Eu de armată, armata de mine? Noi de noi? Cred că acestea sunt niște teme false induse mentalului colectiv de sute, chiar mii de ani și cred că trebuie să intrăm într-o altă paradigmă în care osatura statului să se așeze pe o entitate ca și armata, dar nu dintr-o perspectivă agresivă sau generatoare de agresivitate, ci mai degrabă ca una care generează pace și iubire.
 
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...