Ne aducem aminte cu drag și dor, cu prețuire și respect de Excelența Voastră, domnule Profesor, antrenor emerit Lascăr Pană!

14 Septembrie, 2021
Ați fi împlinit astăzi 87 de ani și, ca de obicei, v-aș fi sunat să vă transmit cele mai alese gânduri de bine și urări de sănătate. Ne-am fi întâlnit la o cafea și am fi povestit asemenea unor prieteni de o viață despre tot și toate, am fi depănat amintiri și momente prețioase din istoria handbalului băimărean și nu numai. Mi-ați fi transmis grijile și ideile dumneavoastră, sfaturile prețioase care nu o dată m-au ajutat să țin în frâu, să stabilizez și să dezvolt sportul din Baia Mare, în special handbalul, căruia v-ați dedicat și prin care ați devenit mare, transmițând grandoarea și orașului nostru.

Ați asigurat comunității noastre titulatura onorifică de capitală a handbalului românesc, iar asta este de departe cel mai măreț lucru pe care un ambasador al municipiului Baia Mare îl poate face pentru oamenii locului. Chiar dacă au trecut deja câțiva ani de când ne vegheați de sus, să știți că niciodată nu voi vorbi despre dumneavoastră la trecut, domnule Profesor! Aveam atâtea planuri și proiecte împreună... acum am rămas aproape singur în acest demers de a menține în eșalonul întâi sportul băimărean. Nu mai am pe nimeni alături, cel puțin nu de calibrul dumneavoastră, domnule Profesor. Am construit împreună și am continuat să fac ceea ce este omenește posibil pentru a continua lucrarea dumneavoastră, proiectul la care am pus amândoi umărul în 2012.

Nu este ușor, însă cum bine ați spus de fiecare dată: performanța se obține prin multă muncă, prin lacrimi și efort, determinare. "Chiar și atunci când nu mai poți, trebuie să te ridici și să mergi mai departe, Cătălin". Nu uit, domnule Profesor. Chiar dacă este din ce în ce mai greu să faci performanță în această țară în care, în loc să ne sprijinim valorile și ambasadorii, sportivii care ne reprezintă la cel mai înalt nivel, le luăm și puținul de până acum. O țară care este condusă vremelnic de oameni care nu sunt dornici să construiască, ba mai mult, distrug ceea ce cu greu au clădit alții înaintea lor...

Sunt mândru și am satisfacția că am reușit să obțin, după o luptă nu tocmai egală sau ușoară, ca numele complexului sportiv să rămână cel pe care, pe bună dreptate, l-am ales cu ani în urmă: Lascăr Pană! Antrenor emerit. Profesor. Om de excepție. Legendă. Îmi doresc acum să facem un pas în plus, să avem în fața sălii polivalente și un monument dedicat dumneavoastră, domnule Profesor. Știu, modestia binecunoscută v-ar obliga să mă contraziceți la acest proiect, însă generațiile tinere trebuie să știe, să simtă Legenda. Toți trebuie să avem un loc unde să depănăm amintiri, să aducem un omagiu, să spunem o rugăciune sau pur și simplu un mulțumesc. Mulțumim, domnule Profesor! Pentru bucuria de a fi fost contemporani cu un așa mare om, sportiv, antrenor! Un adevărat ambasador pentru băimăreni și maramureșeni, pentru Baia Marez pentru Maramureș, pentru România! Nu vă vom uita niciodată! Și avem datoria de a menține amintirea activității și a calității dumneavoastră umane și pentru generațiile care vin! Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule Profesor!

Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare 
Se incarca...