Baia Mare are bugetul aprobat pentru 2024

13 Februarie, 2024
"Astăzi, nevoile cetățenilor au fost mai presus de politică în Consiliul Local! Un moment istoric, aș îndrăzni să spun!
 
Mulțumesc pentru încredere și susținere tuturor celor 20 de consilieri locali (din 23) care au înțeles că nimic nu este mai important în acest moment decât buna funcționare a administrației publice locale! Un singur consilier s-a abținut, iar unul a lipsit din motive medicale. Pentru un consilier, Prefectul de Maramureș a semnat și anunțat încetarea mandatului.
 
Permiteți-mi, înainte de a vă oferi detalii concrete despre buget, să fiu mândru pentru câteva momente de ceea ce am reușit astăzi! Sunt mândru de aceste 2 luni de interimat, inclusiv de construcția și aprobarea bugetului, dar și de colegii mei din Primăria Baia Mare! Le sunt recunoscător că au înțeles situația pe care o tranzităm și m-au susținut și ajutat necondiționat.
 
Împreună cu colegii de la Direcția Economică, Direcția de buget și din serviciile subordonate am construit un buget care să ne permită să ne desfășurăm activitatea în condiții normale. Bugetul municipiului Baia Mare în 2024 este de 849.974 mii lei. În mare, este vorba despre venituri proprii din impozite și taxe locale, în cuantum de 274.893 mii lei. Mai avem sumele care provin din taxa pe valoarea adăugată.
 
Cel mai important: 50% din bugetul acestui an merge pe dezvoltare! Este vorba de peste 400 de milioane de lei!
 
Am avut foarte multe discuții și dezbateri, atât pe lista de investiții, cât și pe celelalte categorii de cheltuieli. Cu aleșii locali, cu societatea civilă, cu seniorii de onoare, cu mediul de afaceri. Am discutat foarte transparent și tranșant și despre constrângerile pe care le avem.
 
Lista de investiții pentru 2024 este una asumată, care ne permite să realizăm ceea ce ne propunem.
 
Astăzi, oricât de mult ne dorim, nu putem să facem mai mult. Toți am dori să finanțăm mai mult emblema orașului nostru, Minaur. Să dăm mai mulți bani pentru anumite servicii, investiții în zona educațională, pentru cultură, sport, culte religioase și alte domenii importante pentru comunitate.
 
Realitatea este că suntem strâmtorați. Trebuie să ne axăm pe serviciile publice vitale pentru băimăreni, care au un impact major în calitatea vieții cetățenilor: infrastructura de drumuri, salubrizare, iluminat public, servicii sociale și subvenții pentru instituțiile și serviciile subordonate.
 
Nu putem să ne asumăm investiții care să includă proiecte pe care nu le putem realiza. Sunt porcăit public pentru că nu îmi asum să finanțez mai mult entități care nu sunt dispuse să facă reforma necesară. Care stau cu mâna întinsă la Consiliul Local pentru a primi finanțare. Oameni care țin de scaun, dar care se angajează în diverse cheltuieli din banul public care nu au nici aprobarea Consiliului de Administrație, nici a Consiliului Local.
 
Am pus la dispoziția aleșilor locali raportul de audit de la Minaur. Nimeni nu dorește distrugerea sportului din Baia Mare, mai ales a handbalului! Sunt momente în care trebuie să luăm, însă, niște decizii.
 
Consiliul Local cunoaște bine situația de la Minaur. Am fost toți de acord că aici lucrurile nu funcționează corect, asumat, transparent. Nu se merge spre credibilizarea clubului, nici spre eficientizare. Minaur a fost în ultimii ani un sac fără fund, fără cheltuieli asumate, fără bază legală. Așa cum reiese din raportul de audit. Până nu se schimbă acolo lucrurile, să fie transparenți, credibili, nu o să funcționeze cum ne dorim cu toții.
 
În bugetul adoptat astăzi am alocat sumele necesare astfel încât să putem să reducem decalajul dintre salarii, plata salariului la zi cu lunile întârziere. Facem asta deja din luna decembrie 2023. Prin bugetul aprobat astăzi, CS Minaur are momentan 14 milioane de lei. Acești bani ar trebui să fie mai mult decât suficienți, dacă se drămuiesc corect. La rectificare, cel târziu în vară, vom suplimenta. Estimez un buget total de 25 de milioane de lei în acest an pentru Minaur.
 
Nu putem lua bani de la reabilitarea drumurilor, iluminat, servicii sociale, să le canalizăm la echipe care nu respectă banul public! Acest club trebuie să fie așezat pe niște piloni serioși, care să vizeze obținerea performanțelor în concordanță cu bugetul pe care putem să-l alocăm.
 
Cei care ar trebui să fie azi manageri performanți, ar fi trebuit să vină cu o infuzie de capital extern. Să vină lângă Autoritatea locală să susțină sportul, nu să stea cu mâna întinsă și să facă presiuni prin diverse medii!", primarul interimar Ioan Doru Dăncuș
 
Se incarca...